Pui in stil fajita

N-am de gand sa trec la raw, dar am voie sa imi dau cu parerea si sa schimb cu voi idei privind echilibrul in modul de a ne hrani. As putea sa consum pixeli fara numar pe aceasta tema, dar rezum sa spun ca: ne hranim ca sa putem functiona, creierul sa o poata porni dimineata si ca sa ne binedispunem :) atunci cand foamea ne da ghes. Inrobiti obiceiurilor mostenite in familie, dar si lipsa de preocupare de a schimba ceva (in bine) din toate acestea, suntem adesea refractari la fluxul de informatii legate de culinar si toate stirile despre mancatul mai sanatos ne trec pe la urechi de parca nu noua ne-ar fi adresate, ci ca ar fi doar treaba altora. Va amintesc putin din ceea ce stiti deja:

– alimentelor preparate la temperaturi mai mari de 48 de grade Celsius, timp de aproximativ 20 de minute, li se distrug toate enzimele
– gătitul la 200 grade Celsius, produce o scădere importantă a proteinelor solubile din carne
– 50% dintre vitaminele B se pierd prin gătirea simpla si la gatitul timp indelungat se distrug pînă la 80% din vitamina C + 97% din acidul folic. Vestea buna este ca nu se pierde totul in primul minut de gatire, asa cum isi mai dau unii cu parerea. Mai ramanem totusi cu 50%, daca alimentele gătite sunt prelucrate termic cat mai putin timp, fara apa cand gatesti partea cu legumele, sau mancaruri doar fierte la foc mic ori la abur. Ce te faci insa cu gustul? Numai fierturi? Usor cu teoria, greu cu practica.

Nu reusesc nici eu sa selectez dupa aceste criterii, dovada sta blogul, dar sunt obligata sa informez. Prin urmare, eu una aleg acum solutiile de mijloc si daca stau sa ma gandesc, intuitiv, cam toata viata am procedat asa: am avut grija cam jumatate din hrana sa fie gatita si jumatate cruda, asa cum recomanda de fapt si nutritionistii. Ar fi pacat sa nu ma folosesc de toata aceasta baie de informatii, am de unde sa aleg feluri de mancare neprelucrate termic indelung timp si mai castig, astfel, si din hrana gatita ceva aport nutritiv. Conditia este sa fie buna la gust si de aceea am voie sa inregistrez in blog.
Pui in stil fajita
Dintre cele gatite rapid, cel mai mult imi plac preparatele pe care le dregi su sosuri aromate, ca in bucataria asiatica. Ca sa variez, am testat si aceasta reteta de influenta mexicana care este o baza in bucataria lor si este suficient de gustoasa aromata asa cu usturoi, lamaie, oregano, putin praf chilli si eventual ceva boia.

Cei extrem de ocupati, care gatesc doar de doua ori pe saptamana, vor renunta la oala de sarmale gatita pentru toata saptamana, doar daca vor avea dorinta sa schimbe ceva in comportamentul culinar, daca pot sa gateasca cu bucurie si atunci cand vin obositi si infrigurati de la serviciu, daca bugetul le permite la orice reteta cu multe legume (iarna) si daca vor fi mai organizati cu timpul ramas: stirile TV se pot asculta si trebaluind in bucatarie, mai prinzi vreo imagine cu coada ochiului, iar mai putin FB n-a omorat pe nimeni, dimpotriva :). Nu indemn la cumparaturi scumpe, ci din ingrediente de sezon, sau din propriul congelator, daca v-ati ingrijit sa conservati atunci cand erau preturi de nimic la legume. Mancaruri bune se pot face si numai din legume, daca le condimentezi inovativ, sau carne la gratar cu muraturi, daca iubesti carnea iar legumele ti se par scumpe, acum, iarna. Gasesti congelate la preturi ok, totusi.

preparare: 10 minute
gatire: 20-30 minute
4 portii

INGREDIENTE
500g piept de pui dezosat, fără piele
4 linguri ulei (se poate sa fie de masline)
2 ardei gras (unul obligatoriu sa fie rosu)
1 ceapă mare (roşie)
15 ciuperci champignon (medii)
5 căţei de usturoi
3-4 linguri zeamă de lămâie
1 linguriţă oregano uscat
1 praf de chilli
1 lingurita de boia dulce
sare
piper
Pui in stil fajita
PREPARARE
1. Spala, stoarce si taie fasii carnea.
2. Spala si curata legumele. Ciupercile doar le speli sub jet.
3. Incinge 3 linguri de ulei intr-o tigaie mare si groasa (eu folosesc wok-ul). Soteaza carnea la foc iute pana se albeste si scade sucul, amestecand din cand in cand. Adauga 1/2 pahar cu apa fierbinte si dupa ce scade amesteca sa se rumeneasca auriu.
4. Ardeiul taie-l bucati patrate de vreo 3 cm.
5. Taie ceapa in bucati mari, tot de vreo 3 cm si desfa-o in mana rapid.
6. Curăţa şi toaca mărunt usturoiul.
7. Taie si ciupercile in 4 pentru ca scad mult la foc (cele mici doar in doua) si pune-le in alt castron / farfurie.
8. Scoate carnea cu o paleta cu gauri (antiaderenta, daca vasul are strat antiaderent) intro farfurie mare si stropeste-o cu zeama de lamaie.
9. In sosul ramas in tigaie, mai pui o lingura de ulei si sotezi acolo legumele, mai putin ciupercile, timp de 5 minute.
10. Apoi impreuna si cu ciupercile alte 5 minute.
11. Adauga usturoiul, condimentele, sarea, carnea si zeama care a ramas in farfuria cu carnea si mai soteaza 5 minute.
Noi am mancat cu orez fiert la abur. La fel de buna este in lipie (cu putina smantana daca nu tii dieta) si daca ai chef, ar prinde bine si niste guacamole alaturi.
Sa va fie de folos!
UPDATE: Rog cititorii care gatesc dupa retetele mele sa imi trimita o fotografie fara pretentii, insotita de un nume sau nickname daca doriti anonimatul:), ca sa inregistrez in pagina nou creata: “Feedback de la cititori”.
Pe prietenii care au blog si care citeaza sursa Food Design, ii rog sa imi dea linkul de la postarea lor ca sa inregistrez alaturat fotografiei. Va multumesc pentru increderea acordata!
Accesul la pagina se face din coloana sidebar (dreapta sub FB box) sau din bara rosie principala >>> Articole>>> DE LA CITITORI
Pui in stil fajita

Advertisements

Tagged: , ,

6 thoughts on “Pui in stil fajita

  1. Silving 2015/02/18 at 12:16 am Reply

    Asta o sa o fac si eu intr-o zi,curand,am zis! :D

    • Food Design 2015/02/18 at 10:42 am Reply

      si sa imi trimiti poza facuta cu telefonul, cum o fi, ca sa pun la panoul de onoare de pe blog, da? :)

  2. Laura Nechita 2015/02/18 at 3:53 pm Reply

    Big like, Lia! Fix pe gustul meu!
    Imi place si headerul de pe blog, personalizat vad! Bravo!

    • Food Design 2015/02/18 at 3:54 pm Reply

      Merci, Laurici! Headerul e prafuit, ramas de la ziua nationala, tebuie schimbat cand s-o dilata ziua.

  3. Mihaela 2015/02/22 at 3:03 pm Reply

    Arata foarte bine preparatul si sunt sigura ca e foarte gustos, insa eu am renuntat la carnea de pui din comert, nu mai am incredere ……

    • Food Design 2015/02/22 at 3:29 pm Reply

      da, mi-ai spus; nu stim efectul pe termen lung; acum, imediat, pare ca ne-am adaptat

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: