Prajitura “Tosca”

In ultima vreme am inregistrat multe prajituri datorita temei impuse in cadrul campaniei “Dr. Schar-produse fara gluten”, dar si pentru ca s-au succedat evenimente in viata mea, pentru care a trebuit sa prepar multe prajituri deodata.
Astazi s-a lansat prima carte de bucate (e-book) Dr. Schar, unde am onoarea sa deschid lista de preparate fara gluten. Este prima carte de bucate unde mi se publica retetele si multumesc pentru aceasta Dr. Schär – Romania si blogului Gourmandelle. Veti putea descarca gratuit e-book-ul abonandu-va prin acest link: http://eepurl.com/bamEYz
La Revelion, numai tortul ca preparat dulce, ne-a fost suficient. Profit sa gatesc prajituri si in alte ocazii, atunci cand am de oferit un cadou cuiva apropiat, sau cand merg in vreo vizita, asa cum a fost zilele trecute, … imi gasesc motiv sa mai prajituresc :) . Poti sa dublezi cantitatea, daca iti trebuie mai mult de 12 bucati de 6×6 cm (cam cat o prajitura de cofetarie).
Reteta am vazut-o in diverse locuri, am fost de acord cu Gabi retetepapabun.ro sa inlocuiasca, o buna parte din untul din crema, cu frisca, am selectat de la ea reteta si ii multumesc. :)
Si pentru ca imi place sa decorez, am propus asa cum vedeti in imagini si cum descriu la final.
Prajitura "Tosca"
RETINETI:
– eu nu folosesc ciocolata alba menaj la prajituri decat la modelarea de figurine, din cauza culorii albe, ci nu galbui ca a ciocolatei albe superioare; acum, am glazurat cu ciocolata alba menaj pt ca imi ramasese de la figurinele Tortului gratin cu portocale de la Revelion. Despre tort precizez ca in crema am ras ciocolata alba Primola, superioara ca gust, pentru zapada am combinat Primola cu menaj pt ca nu mi-a ajuns cat aveam din alta Primola.
– Tosca astfel glazurata a fost un pic prea dulce din cauza glazurii si mi-a amintit de glazura amandinei de cofetarie de pe vremuri, zaharoasa, care nu prea mi-a placut niciodata, tocmai din acest motiv;
– prin urmare, folositi ciocolata alba superioara, cea menaj contine predominant zahar pudra (de aceea este alba), pe cand cealalta mai mult lapte praf si are gust superior; mi-a fost invatatura de minte! :) … macar stiu ce sa recomand. Cel mai bine este sa glazurati cu ciocolata neagra si sa ornati cu bucle din alba sau tot neagra. Neagra face contrast frumos pe galbenul cremei.
Am produsele ramase de la campania Dr. Schar, orice as gati dulce, mi-e egal daca folosesc cu sau fara gluten. Biscuitii “Digestive” fiind rotunzi, mi-au dat ideea sa ornez individual fiecare bucata. Sunt parca mai dragute asa, nu?
Prajitura "Tosca"
INGREDIENTE
Tava de 17/28cm
BLAT
4 albusuri (am pus 5 ridicol de mici)
un praf de sare
120g zahar
2,5 linguri faina (azi am folosit “Mix It”-Dr. Schar/ Produse fara gluten)
50 g mac
1.5 lingura cu varf nuca de cocos rasa
o lingurita praf de copt
1 lingura zeama de lamaie
CREMA
4 galbenusuri (am pus 5 mici)
100g zahar (pentru glazura din ciocolata alba) sau 130 pt (glazura din ciocolata amaruie)
150 ml lapte (am avut integral de la tara)
1 lingura amidon (am folosit “Mix Pattiserie” – Dr. Schar / Produse fara gluten)
1.5 linguri faina (am folosit “Mix Pattiserie” – Dr. Schar / Produse fara gluten)
50 g unt
100 ml frisca din smantana
2 plicuri zahar vanilat
o lingurita coaja rasa portocala (n-am pus pt ca nu mai aveam)

GLAZURA
100 gr ciocolata cu lapte / amaruie (in cazul 2 al acestui design propus de mine, trebuie cam 200 g alba sau neagra)
25 ml frisca lichida (1 lingura am pus eu la 200g de ciocolata)
50 gr unt (mi s-a strans ciocolata si l-am scurs, depinde de ciocolata, s-a corectat cu frisca)

“BLAT” SUPERIOR
1 pachet biscuiti tip Petite Beure dreptunghiulari (am folosit biscuitii rotunzi “Digestive” de la Dr. Schar / Produse fara gluten)
75 ml cafea preparata si neindulcita
Prajitura "Tosca"
PREPARARE
BLAT
Scoate untul din frigider din timp, ca sa nu fie tare.
Asterne hartie de copt in tava.
Preincalzeste cuptorul la 180 grd.
1. Mixeaza spuma albusurile impreuna cu un praf de sare.
2. Adauga treptat zaharul mixand in continuare pana la diluarea completa.
3. Adauga zeama de lamaie, mixeaza un pic.
4. Amesteca uscat: faina + praful de copt + macul + nuca de cocos. Lasa mixerul si amesteca acestea in bezea, cu miscari de jos in sus, usor.
5. Toarna totul in tava pregatita, niveleaza (cu feliatorul lat de tort merge repede) si introdu tava in cuptorul preincalzit la 180grd.
6. Coace la foc mic, cam 180 grd, pana ce blatul capata o nuanta aurie. La mine a durat vreo 40-45 de minute, este mai inaltut decat ati face dublu intr-o tava standard de aragaz, caz in care va iesi un pic mai subtire.
Dupa coacere, scoate-l cu hartia pe un gratar, la racit, la temperatura camerei.

CREMA
1. Pune intr-un vas cu fund dublu galbenusurile impreuna cu zaharul si bate-le bine.
2. Adauga faina si amidonul, apoi, treptat treptat laptele rece amestecand sa nu faca cocoloase.
3. Pune vasul pe foc (pe o plita de protectie daca oala nu are fund dublu) si fierbe la foc mic amestecand incontinuu, pana ce compozitia capata consistenta unei budinci.
4. Raceste amestecul (am pus vasul cu fundul intr-un castron cu apa rece si am dat la frigider).
5. Dupa racire, adauga untul pe care in prealabil l-ai batut spuma. La cantitate mica este inutil, pt ca mare spuma n-o sa obtineti. Puneti direct
6. Mixeaza frisca si incorporeaz-o amestecand usor, usor in crema, impreuna cu zaharul vanilat si coaja de portocala (optional).
7. Intinde crema peste blatul rece si niveleaza, in cazul in care nu le ornezi bucati, asa cum am procedat eu acum. Am pus crema cu un caculet din silicon.
Prajitura "Tosca"
8. Trece biscuitii prin cafeaua calduta, rapid, sa nu se inmoaie prea tare si sa se rupa, si aseaza-i peste crema. In cazul biscuitilor “Digestive” numeri in gand :) pana la 15 si scurgi 5 secunde. Daca tii mai mult, se imbiba prea rau si se rup.
Prajitura "Tosca"
9. Prepara glazura punand toate ingredientele intr-un ibric si topindu-le la foc mic (la bain-marie eu).
10. Toarna glazura peste biscuiti, niveleaza daca nu ornezi ca mine individual fiecare bucata taiata de blat si da prajitura la rece pentru cateva ore.

Portioneaz-o cu un cutit zimtat daca faci covor intreg, iar in varianta mea asa:
– am taiat 12 bucati patrate blatul
– cu un saculet din silicon / punga groasa taiaia la 1 colt 1 cm am aplicat crema in dublu strat pana am consumat-o
– am asezat cate un biscuit inmuiat si scurs de cafea
– am turnat in centru din glazura lasta 7-8 minute la racit la temperatura camerei, altfel poate curge prea rau si lasata de voie sa se scurga; doar cuvertura de la Lidl este consistenta si nu trebuie lasata, aceea o torni imediat, cum am procedat la Prajitura Piernik.
– am avut un rest de cuvertura neagra, am topit-o, si cu un cornet minuscul facut din hartie de copt, am trasat niste bucle / dungi / carouri / cercuri / spirale / buline, cum va taie inspiratia.
Sa va fie de folos!
Prajitura "Tosca"
UPDATE: “Design-ul culinar este proprietatea intelectuala a autorului. In virtutea dreptului de autor, folosirea lui de catre terti in afara prepararii domestice fiind permisa numai cu acordul expres al acestuia (L. 8/1996).″

Advertisements

Tagged: , , , , , , , , ,

2 thoughts on “Prajitura “Tosca”

  1. Mihaela 2015/01/06 at 9:33 pm Reply

    N-am facut niciodata Tosca :), imi face cu ochiul! Trebuie sa citesc neaparat avantajele produselor Schar, vad ca folosesti des.

    • Food Design 2015/01/06 at 10:58 pm Reply

      Folosesc pt ca le am si nu schimba gustul. Si persoanele care tolereaza glutenul pot urma diete fara gluten in scopul unei vieti mai sanatoase, dar numai medicul nutritionist decide.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: