Clatita carpatina (fara gluten)

Clatita mioritica a lui Radu Anton Roman, o arunca in derizoriu pe cea frantuzeasca, deoarece este mult mai supla si deloc poroasa ca cea consacrata, este elastica si la reincalzire (cele cu umplutura sarata se reincalzesc) isi pastreaza prospetimea, nu devine casanta si uscata iasca (crep!). Pana sa ma intind la vorba, trebuie sa ii lamuresc pe noii mei abonati, ca iau parte la campania “Un Craciun dulce si fara gluten cu Dr. Schär Romania – Produse fara gluten” de testare a produselor fara gluten pe care le produce. Actiunea este sustinuta de mai multi bloggeri din zona culinar, ale caror preparate, cu siguranta de folos, le gasiti grupate pe blogul Gourmandelle, care monitorizeaza actiunea.

Reteta pentru clatite este atat de simpla, incat toata viata mea am preparat-o din ochi si laptele in amestec cu apa minerala, conform folclorului culinar. Stiam care trebuie sa ii fie consistenta amestecului la final, de mancat se mancau oricum. Gresit procedat! Pana si la o reteta simpla ca aceasta trebuie sa respecti anume proportii si tips-uri, dovada ca, nici nu imi mai amintesc de cand n-am mai facut clatite atat de fine si elastice, carora li se potriveste expresia ca se topesc in gura de bune. Cu siguranta si faina diferita a contribuit, dar pe viitor, clar, masor laptele si numar lingurile de faina pe care le pun.
Clatita carpatina (fara gluten)
Cum se poate sa nu am eu pe blog nici o reteta de clatite? … fel de mancare pe care il gatesc adesea la micul dejun, in varianta cu umplutura sarata, dar musai si dulce pentru desertul de la pranz!? Marturisesc, am fost foarte curioasa daca trece testul “clatita”, aceasta faina “Mix Patisserie” de la “Dr. Schar”, deoarece se poate usca sau lipi, fiind un preparat gatit la tigaie. Nu numai ca l-a trecut cu brio testul, dar mi-a oferit si o lectie ca sa imi corectez metoda de preparare. Am testat si cu faina “Mix It”, rezultatul este la fel de ok.
Clatita carpatina (fara gluten)
Prin urmare, este fara apa minerala. Clatita carpatina este reteta “basic”, cea mai simpla, prin urmare, am fotografiat clatitele langa o dulceata de afine preparata de mine in casa. Asta insa, nu o impiedica sa devina rafinata si sa capete un aer sarbatoresc daca o umpli cu crema din frisca si mascarpone impreuna cu Nutella, asa cum prezint in fotografii. Dementiala combinatie! (o data pe an nu se numara caloriile :))
Clatita carpatina (fara gluten)
Ichei cu vorbele lui Radu Anton Roman: “Clãtita carpatinã e unicã deci, în simplitatea ei suplã (nu simtiti, în sfârsit, un fior patriotic? nu va vine sã va ridicati în picioare si, cu clãtita fluturând ca o flamurã în gând, în mânã si în gurã, sã morfoliti un imn de slavã gliei strãbune si roditoare?)! Trãiascã clãtita Noastrã!” :)
Clatita carpatina (fara gluten)
INGREDIENTE (pentru 5 clatite de 25cm)
• 2 oua
• 4 linguri cu fãinã “Mix Patisserie” sau “Mix It” / 2 cu varf pentru cei care intrebuinteaza faina cu gluten
• 1 lingura ulei
• 1 praf de sare
• 2 pahare cu lapte recisor (200 ml)
UMPLUTURA
– dulceturi de casa
– frisca + mascarpone si Nutella am folosit in pozele facute seara
– cascaval ras si baghetute din pastrama de piept de pui, rulate, se rade cascaval si peste ele si date la cuptor 7 minute, pana se topeste cascavalul
– branza de vaci + putina telemea + un strop de smantana + verdeturi tocate
– carnaciori picanti, etc.
Clatita carpatina (fara gluten)
PREPARARE
• Se amestecã oul cu fãinã (eu folosesc telul para)
• Se adaugã laptele si sarea. Se bat bine împreunã.
• Se lasã sã respire 1 sfert de orã.
• O tigãitã antiaderenta pentru clatite, cu coada lungã, se unge cu ulei si se încinge pe foc iute. Am uns cu pensula din silicon.
• Se scurge uleiul intr-o canita, daca este in exces, sã rãmânã doar o peliculã pe tigaie si se pune iar pe foc.
• Se agitã pasta (cu polonicul) si se umple cam o jumãtate de polonic mare (ca cel de ciorba), la o tigãitã de 20-25 cm diametru
• Se toarnã si se joacã pasta pânã acoperã tot fundul tigãii încinse
• Când s-a desprins de tigaie (o mai ajutãm pe margini cu paleta din silicon sau cutit, daca e veche tigaia). Clãtita se întoarce cu un cutit lat, paleta plata sau prin aruncare, cine poate.
• Se lasã sã se rumeneascã pânã joacã-n tigaie si se varsã în farfurie, unde o asteaptã lista interminabilã de umpluturi dulci, sãrate, piperate, cu fructe, cu carnat, cu lactate, cu de toate…
Sa va fie de folos!
Clatita carpatina (fara gluten)

Advertisements

6 thoughts on “Clatita carpatina (fara gluten)

  1. adnia 2014/12/20 at 7:36 am Reply

    superba prezentare! cand ma gandesc ca eu fug de pozele facute seara…si uite ce frumuseti ies!

    • Food Design 2014/12/20 at 8:55 am Reply

      :) multumesc. doar acum de Craciun ies pt ca erau la lumina lumanarii, dar fara blitz. cu blitz ies horror

  2. Haplea 2014/12/22 at 12:43 am Reply

    Ce pofta mi-ai facut de clatite!!!Yumyy

    • Food Design 2014/12/22 at 10:13 am Reply

      si eu o tin intr-o pofta continua de cate ori deschid blogul :)))

  3. Lubita 2014/12/27 at 8:16 am Reply

    Sarbatori fericite si un An Nou plin de realizari cu multe bucurii in familie!!
    LA MULTI ANI!!

    • Food Design 2014/12/27 at 9:20 pm Reply

      iti multumesc din suflet pentru urari. la multi ani fericiti, cu multa sanatate, si tie!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: