Prajitura Piernik (Polish Gingerbread)

Prajitura PiernikCadoul pe care vi-l ofer de Craciun este prima mea reteta video, montata in maniera mea, vesela de data aceasta, imi doresc sa va aduca zambetul pe buze asa cum bine v-ar sade sa intampinati frumoasele sarbatori de iarna. Aceia dintre voi carora va pasa, puteti sa ma sustineti luna aceasta prin like & share in campania “Un Craciun dulce si fara gluten cu Dr. Schär” pe Facebook, cautand aceasta reteta video in timeline-ul paginilor Dr. Schar, Gourmandelle si la mine in pagina Food Design, premiul este deloc de neglijat. Multumesc pentru sustinere.

Precum este cozonacul prajitura noastra traditionala de Craciun si de Pasti, Piernik-ul este o prajitura traditionala poloneza. “Piernik” se traduce cu: turta dulce. Cat timp sta la cuptor, bucataria voastra va fi inundata de aromele Craciunului: scortisoara, cuisoare, ghimbir, iar cei indrazneti, sa puna si un praf de piper :). Rezultatul este incantator: cu multa ciocolata pe deasupra, straturi de frisca vanilinata si gem de portocale la mijloc care o umidifica, aroma de portocale fiind potrivita cu sarbatorile de iarna.

Mai multe detalii despre campania “Un Craciun dulce si fara gluten cu Dr. Schär”, initiata de Dr. Schär Romania si gazda proiectului Gourmandelle, blog cu retete de mancaruri vegetariene si fara gluten, am scris mai multe in prima mea reteta publicata pentru aceasta campanie: Budinca de casa (fara gluten) cu pere si arahide si la reteta Briose fara gluten, cu crema si fructe.

Vizionare placuta pe canalul video Food Design-YouTube!


Prajitura Piernik

Tava mea de chec (cozonac?): 12 x 25 cm
INGREDIENTE
BLAT
150 g unt
100 g zahar (brun)
200 g miere
3 oua mari
375 g faina “Mix It”- Dr. Schar (oricare, e fara pretentii)
1 praf de copt fara gluten sau 1 lgr bicarbonat de sodiu (folositi din el asa cum scrie pe plic, proportionati la cantitatea de faina)
sare
1/2 lingurita scortisoara
1/2 lingurita ghimbir
1/4 lingurita nucsoara
1/4 lingurita cuisoare
OPTONAL: praf de piper
FRISCA
225-300 ml smântâna (in functie de aria tavii)
1 pachet zahar vanilat
30 g zahar
1 plic întaritor de frisca fara gluten (DOAR LA NEVOIE)

100 g gem de portocale sau de prune
DECOR
140-180 g ciocolata neagra (cuvertura Fin Carre de la Lidl am folosit)
3lg miere (iese cam tare) sau 2-3 lg lapte (mai moale)
3 biscuiti fara gluten glazurati “Orangino” – Dr. Schar
50g ciocolata alba pentru stelute
cirese confiate, orice fructe deshidratate
Prajitura Piernik cu ceai
PREPARARE
BLATUL
Preincalzeste la 160 grd cuptorul (cu ventilator cine are)
Imbraca in hartie de copt tava de chec.
1. Intr-o craticioara, la foc mediu, incalzeste untul cu zaharul si amesteca pana se topeste zaharul.
2. Opreste focul. Adauga mierea (nezaharisita, altfel o topesti un pic si pe ea la foc) pana aceasta se topeste. Lasa amestecul la racit.
3. Pune faina intr-un castron cu praful de copt si sarea.
4. Adauga mirodeniile uscate in faina si omogenizeaza.
5. Bate ouale.
6. Adauga “siropul” racit in oua.
7. Adauga amestecul umed in cel uscat.Omogenizeaza cu telul fara a suprabate, pentru ca aceasta conduce la obtinerea unei prajituri uscate.
8. Toarna aluatul in forma tapetata.
9. Se va coace la 150 grd timp de 50-55 minute, sau pana trece testul cu scobitoarea.
10.Dupa ce ai scos tava din cuptor, o mai lasi 20 de minute in forma, apoi scoti blatul cu hartie cu tot pe un gratar la racit.
11.Cu un cutit zimtat taie blatul in 4 bucati pe lung, depozitand pe tavi.
FRISCA
1. Smantana o o lasi la congelator 15 minute inainte de folosire.
2. Rastorni într-un castron de mixer si bati la viteza mica. Când începe sa creasca, adaugi treptat zaharul si dai mixerul la o viteza mai mare.
3. Când se îngroasa, adauga zaharul vanilat si, daca da semne ca nu se intareste, pune si întaritorul de frisca, apoi introdu la frigider si lasa la rece.
ASAMBLARE
1. Omogenizezi gemul.
2. Ungi primul strat de blat cu frisca, apoi pui urmatorul blat, ungi cu gem, iar blat, ungi cu frisca si termini cu ultimul strat de blat.
DECOR
1. Intr-un ibric cu fund gros pune cuvertura de ciocolata rupta mic si aseaz-o la foc minim, amestecand pana se topeste. Daca este alta ciocolata, o pui rasa si topita la bain-marie.
2. Amesteci si cu mierea si omogenizezi. Combinatia aceasta mi-a iesit acum cam tare, de aceea as modifica sa fie amestecata cu 2-3 linguri de lapte in loc de miere.
3. Acesta cuvertura se toarna imediat, alte tipuri, se mai lasa la racit 5 minute. Sa fie fluida dar nu zeama.
Cat este calda, fixezi si biscuitii glazurati “Orangino”.
FIGURINE
1. Topeste la bain-marie ciocolata alba menaj sau de buna calitate (unele au amidon, naspa), rasa ori rupta micut.
2. Intinde-o cu fundul lingurii sau o spatula pe o hartie de copt, in strat subtire de 2 mm. O racesti 2 minute la congeator.
3. Scoti ciocolata (nu este impietrita ci tare) si decupezi forme din ea.
Am decorat stelute ca in poze si am inviorat cu fructe rosii: merisoare si goji moi. Daca goji sunt tari, le hidratezi cateva minute in apa si le scurgi bine, eventual uscate in prosop de hartie.
Se taie a doua zi dupa ce s-a inmuiat de la umplutura (pare insiropata).
Sa va fie de folos … si Craciun fericit!
Prajitura Piernik
Prajitura Piernik

Advertisements

Tagged: , , ,

15 thoughts on “Prajitura Piernik (Polish Gingerbread)

  1. cozia 2014/12/18 at 8:52 am Reply

    minunat, magic!
    acel va urma il iau in serios, sa stii!
    eu mi am luat dupa youtube secvente dragute cu chaplin si alti artisti insa combinati cu gatitul unei retete arata foarte … fain o (de) shag (a) :)
    sarbatori fericite si sanatate!

    • Food Design 2014/12/18 at 12:51 pm Reply

      Cozia, uneori ma bucur precum un copil din te miri ce, de data aceasta in fata mesajului tau. Pe bara rosie unde scrie VIDEO mai sunt 3 video-uri in maniera aceasta dar “serioase” :). Ma bucur mult ca nume noi apar la mine pe blog, Cozia suna asa de frumos <3

  2. alina 2014/12/18 at 1:24 pm Reply

    Eu te sustin in campanie.Am urmarit filmuletul si am observat cat de bine se impaca filmul cu muzica si bucataria.

    • Food Design 2014/12/18 at 2:49 pm Reply

      Alina, tu la mine pe blog? :) sunt onorata si bucuroasa pentru ceea ce imi spui in comentariu. Multumesc! :)

  3. Alina 2014/12/18 at 4:36 pm Reply

    Eu intru de mult timp la tine pe blog, doar că nu comentez mereu, nu îmi place să dau comentarii în neștire sau să mă bag în seamă degeaba pe blogurile culinare. Și mie cred că-mi mai scapă câte un blog, dar în general le urmăresc pe aproape toate.

    • Food Design 2014/12/18 at 7:33 pm Reply

      grozave vesti. multumesc!
      eu sunt abonata la toate, dar nu mai am timp sa admir decat la nimereala sau cu vreo treaba, din pacate

  4. […] de ibric larg cu coada lunga si este foarte comod pentru asa ceva. Cel cu care turnam glazura la prajitura Piernik in videoul acela de la Craciun. Foloseste un tel, cu miscari rapide rotunde, pana ce mixtura se […]

  5. […] de la Lidl este consistenta si nu trebuie lasata, aceea o torni imediat, cum am procedat la Prajitura Piernik. – am avut un rest de cuvertura neagra, am topit-o, si cu un cornet minuscul facut din hartie […]

  6. […] prajituri, sa nu predomine. Explicatii pentru cum se prepara frisca, am explicat video la prajitura Piernik. Sa va fie de […]

  7. […] doar manual impreuna cu voi. 3. Cat timp lucreaza robotul, asa cum am aratat in video-ul de la prajitura Piernik, pot incerca sa rada din coaja de lamaie doar putin, pentru ca se plictisesc repede si vor tine […]

  8. […] cu produse marca “Dr Schar – Produse fara gluten”, parte din premiul 1 primit in campania 2, se aflau si aceste doua mini-baghete, perfecte pentru reteta de bruschete cu parmezan pe care o […]

  9. […] cu produse marca “Dr Schar – Produse fara gluten”, parte din premiul 1 primit in campania 2, se aflau si aceste doua mini-baghete, perfecte pentru reteta de bruschete cu parmezan pe care o […]

  10. […] de ibric larg cu coada lunga si este foarte comod pentru asa ceva. Cel cu care turnam glazura la prajitura Piernik in videoul acela de la Craciun. Foloseste un tel, cu miscari rapide rotunde, pana ce mixtura se […]

  11. […] de la Lidl este consistenta si nu trebuie lasata, aceea o torni imediat, cum am procedat la Prajitura Piernik. – putina cuvertura neagra, am topit-o si cu un cornet minuscul facut din hartie de copt, am […]

  12. […] doar manual impreuna cu voi. 3. Cat timp lucreaza robotul, asa cum am aratat in video-ul de la prajitura Piernik, pot incerca sa rada din coaja de lamaie doar putin, pentru ca se plictisesc repede si vor tine […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: