Prajitura in dungi

Toti urmati o dieta, va ingrijiti sa nu adunati kilograme, ma intreb de ce totusi cel mai mare interes la vizionarea retetelor il au dulciurile?! Ce-i drept, si eu cand vizitez un blog pentru prima oara, merg direct pe pagina cu dulciuri si de acolo pricep repede stilul si aplecarea spre fotografie sau nu. :)
Pentru un eveniment in familie, savarsit in casa de la tara, am preparat vreo 4 prajituri, s-a nimerit bine ca sa va dau idei, avand in vedere ca luna viitoare vom sarbatori Craciunul si Revelionul, toate vor fi potrivite si pentru aceste zile.
Am vreo 4 bloguri la care ma duc direct atunci cand vreau sa prepar o prajitura cu foi sau in straturi.

Prajitura in dungi
Pastram un rest de mac intr-un borcan si am tinut cont si de acest aspect atunci cand am ales. Reteta circula de ceva vreme, eu la Mirela am remarcat-o. Mult mi-a placut prajitura Furnicuta pe care am gatit-o la Pasti (si la gust, si pentru cum arata), pe aceasta in dungi am vazut-o a fi asemanatoare ca aspect si totusi diferita la gust. Cum sa nu fie buna cu nuca, cacao, unt si ciocolata?
Straturile vor fi mai compacte si se vor citi mai curat si clar decat vedeti in fotografii, daca puneti 1 lingurita de praf de copt, ci nu o lingura, asa cum am pus eu din neatentie la prescurtarea Mirelei cand a scris ingredientele. De retinut prescurtarile: lgr=lingurita, lg=lingura. :)
Prajitura in dungi
TAVA mea: 25X30 cm (merge si in 23×35)
INGREDIENTE
BLAT MAC
1 ou
5 lg zahar
150 ml smantana
5 lg faina
1 lingurita praf de copt
5 lg mac

BLAT CACAO
1 ou
5 lg zahar
150 ml smantana
4 lg faina
1 lingurita praf de copt stins cu zeama de lamaie
2 lg cu varf de cacao (3 daca este decolorata)

BLAT NUCA
1 ou
5 lg zahar
150 ml smantana
5 lg faina
1 lingurita praf de copt stins cu zeama de lamaie
5 lg nuci macinate

CREMA
400 ml lapte
4 lg gris
170 g … pana la 200g zahar pudra
2 plicuri zahar vanilat
200 g unt gras

GLAZURA
150 g ciocolata cu lapte (+ 50 alba daca vrei sa desenezi dungi albe pe deasupra)
1 lg unt
2 lg lapte
Prajitura in dungi
PREPARARE
1. Pregateste tava 25x30cm si 3 foi de hartie de copt pe masura, cu marginile ridicate. Ca sa stea, indoaie pe conturul muchiilor interioare si pliaza apasand pe ele.
2. Toate cele 3 blaturi se coc in acelasi mod si se scot pe un gratar la racit, cu tot cu hartie:
BLAT MAC
1. Intr-un castron cu margini inalte mixaezi spuma oul cu zaharul.
2. Adaugi smantana.
3. Adaugi praful de copt stins cu zeama de lamaie.
4. Amesteci faina cu macul si adaugi.
5. Torni in tava (protejata de hartie). Ajuta mult daca ai o paleta triunghiulara cu talpa plata cu care servesti feliile de tort cu care sa nivelezi.
BLAT CACAO
1. Intr-un castron cu margini inalte mixezi spuma oul cu zaharul.
2. Adaugi smantana.
3. Adaugi praful de copt stins cu zeama de lamaie.
4. Amesteci faina cu cacao si adaugi.
5. Torni in tava (protejata de hartie). Nivelezi
BLAT NUCA
1. Intr-un castron cu margini inalte mixaezi spuma oul cu zaharul.
2. Adaugi smantana.
3. Adaugi praful de copt stins cu zeama de lamaie.
4. Amesteci faina cu nuca si adaugi.
5. Torni in tava (protejata de hartie). Nivelezi.
CREMA
1. Pune laptele la fiert intr-o craticioara cu fund gros.
2. Toarna in ploaie grisul peste el, amestecand pana se ingroasa. Lasa amestecul sa se raceasca.
3. Mixeaza untul cu zaharul pudra si zaharul vanilat.
4. Adauga peste el adaugam din grisul racit, lingura cu lingura.
ASAMBLARE
Scoti hartia de la cate un blat, pe masura ce il asamblezi.
In ordinea de la baza in sus:
Blat mac
1/2 crema
Blat cacao
1/2 crema
Blat nuca
GLAZUREZI – cele 3 ingrediente le topesti intr-o craticioara la bain marie (pui ciocolata rasa / maruntata bine, merge repede fara ca sa se arda), pe foc mic. Eu am desenat si dungi albe din ciocolata alba topita la bain-marie (pe abur).
Lasa prajitura la frigider pentru circa 3 ore, apoi poti taia si servi.
Sa va fie de folos!
Prajitura in dungi

Advertisements

Tagged: , , ,

16 thoughts on “Prajitura in dungi

  1. Diana 2014/11/05 at 10:40 am Reply

    Oooooooooo , ce minunatie ….

  2. Rocsy Ciobanu 2014/11/05 at 8:22 pm Reply

    O nebunie! Un adevarat rasfat! :)

  3. Mihaela 2014/11/05 at 8:24 pm Reply

    Ce frumoasa este!

    • Food Design 2014/11/06 at 6:26 am Reply

      putea fi mai frumoasa. data viitoare! :)

  4. Alexandra Butnari 2014/11/05 at 9:53 pm Reply

    Didi, am vreo 2 kg de mac, daca nu mai mult, de la mama mea, din gradina. Vrei? :D P.S. Am facut si eu o praji cu crema de mac, dar nu i-a venit randul la postat :P

    • Food Design 2014/11/06 at 6:28 am Reply

      nu, nu, am luat o punguta si nu mai scap de ea :))) …nu se mai termina…

      sunt curioasa ca sa aflu cum se recolteaza, cred ca este o treaba foarte migaloasa
      o sa caut pe yt ca sa vad
      …cand va fi timp si pt asta (nu va fi)

  5. Mary Udrea 2014/11/06 at 7:37 am Reply

    Faina prajitura ai facut! Pup!

  6. cristinatoth 2014/11/06 at 9:39 am Reply

    Hmm, ce bine arata! Sincer poftesc la o felie!

  7. Claudia 2014/11/07 at 9:02 am Reply

    Foarte faina prajitura ta.Cand e vorba de dieta,pot sa renunt la foarte multe,mai putin la dulciuri.Si cred ca retetele de dulciuri ne stimuleaza cel mai bine imaginatia.

  8. miremirc 2015/07/03 at 8:38 am Reply

    Arata foarte bine prajitura ta ! :) Multumesc ca ai incercat-o.
    p.s. : ai un blog minunat. :) Spor la treaba pe viitor .

    • Atelierele Roua 2015/07/03 at 9:20 am Reply

      Mirelush, multumesc. Sa stii ca aici o sa golesc ca m-am mutat pe domeniu :)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: