Torta din lapte ”Milchmädchen”

Nu-i asa ca seamana cu Millefeuille? O am salvata reteta de pe la inceputul anului si n-am mai asteptat vreun eveniment deosebit ca sa o prepar, pur si simplu m-am trezit intr-o dimineata “chitita” sa le fac o surpriza dulce alor mei si conexiunea s-a facut pe criterii nestiute cu torta aceasta. Nefiind presata de vreo zi speciala, am optat sa o asamblez simplu si rapid. Excelenta la gust, a disparut rapid din frigider. Cand fiica-mea cere voie sa duca si prietenelor ei dintr-un preparat, inseamna ca este deosebit de bun. Puteti sa o gatiti de Revelion si sa o inzorzonati potrivit evenimentului cu figurine din ciocolata alba. Va avea imaginea in alb potrivita anotimpului.

Torta din lapte ”Milchmädchen”
Despre blogul Cesslavei, de unde am retinut reteta aceasta, nu va zic decat atat: cand veti vrea sa gatiti ceva consistent, sa mancati dimineata si sa trageti la fier-beton toata ziua fara ca sa va vina foame, atunci alegeti ceva din blogul ei ca sa gatiti. Un blog tacut si trecut aproape neobservat pe nedrept, dar nu si de mine, m-a ametit cu retetele ei si am promovat-o in cercul meu de prieteni cu multa vreme inainte, doar asa, de drag. Are preparate muncite, cu gust dens, retete multe traditionale in zona unde locuieste. Te imbratisez, Cesslava.
Torta din lapte ”Milchmädchen”
INGREDIENTE
FOI
400g lapte condensat conserva (Milchmädchen sau echivalent, nu lichid in sticluta)
2 oua
170 gr. faina alba – calitate superioara
15 gr. praf de copt (1,5 pachetele)
CREMA
400 ml. smantana grasa si consistenta
200 gr. smantana pentru frisca (nu vegetala!)
3-4 linguri zahar pudra (eu am pus si vanilat)
TOPPING
100 gr. ciocolata cu lapte taiata carlionti
sau tip glazura, o mai amesteci cu:
30 gr. unt
Torta din lapte ”Milchmädchen”
PREPARARE
1. Ciocolata o scoti din frigider cu cateva ore inainte ca sa ia temperatura camerei.
2. Pregateste ingredientele ca sa le ai la indemana.
3. Pregateste o tava acoperita cu hartie de copt. Pe partea dorsala a hartiei de copt desenzi un cerc de diametrul dorit, cu ajutorul unei farfurii sau al unui capac (22-24cm).
4. Incalzeste cuptorul la 200 grd.
FOILE
1. Intr-un castron, mixezi ouale cu laptele condensat, pana se fac spuma.
2. Adaugi faina impreuna cu praful de copt si o incorporezi in compozitia de oua-lapte. Mixezi foarte bine, ca sa nu faca cocoloase, iar compozitia trebuie sa fie spumoasa si de consistenta smantanei groase.
3. Pui pe centru vreo 2 linguri mari de aluat si ungi portiunea din mijlocul cercului. Stratul de aluat va fi foarte subtire, dar va creste la coacere. La mine au intrat 4-5 linguri de aluat la o foaie, deoarece am folosit un lapte condensat lichid, de care trebuia sa scap din frigider, pe care l-am imbogatit cu doua linguri zdravene de mascarpone si de aceea nu au crescut ca la Ceslava, dar gustul a fost demential si au fost suficient de moi.
4. Se coc foile de tort foarte repede, cam 5 minute la 200C, dar spun orientativ, dupa cum coace cuptorul tau, la mine a durat mai mult, nefiind aerate. Le scoti pe un gratar si imediat inlaturi foaia de hartie, cat este fierbinte. Odata racita, hartia devine foarte dificil de inlaturat. Foile se suprapun abia dupa ce s-au racorit, altfel, se pot lipi intre ele. Obtii cca. 5-6 foi cu diametrul 26 cm, sau 7-8 foi cu diametrul mai mic. La mine a iesit cum vedeti (22cm) avand consistenta diferita.
CREMA
Mixezi bine smantana groasa impreuna cu cea pentru frisca si cateva linguri de zahar pudra, dupa gust.
ASAMBLARE
1. Ungi din abundenta pe rand cate o foaie, si le suprapui, asambland torta.
2. Faci carlionti din ciocolata cu ustensila de curatat cartofi. Eu am pus in centru si baghetute si am mai si ras putina.
Torta din lapte ”Milchmädchen”
Daca optezi pentru glazurare, trebuie sa opresti crema sa imbraci si lateralele (sau nu!). Ciocolata si untul puse intr-un ibric le topesti punand ibricul la bain marie in apa fierbinte fara foc. Daca e rasa ciocolata se topeste instant. Poti sa o topesti si la microunde (proces f. rapid, nu am cuptor cu microunde). Glazurezi turnand in centru pe causul unei linguri ca sa se formeze ca o fantana si sa nu faca gaura.
3. Dai torta la frigider pentru citeva ore. Eu am pozat imediat si s-au mai manjit straturile. Tu sa ai rabdare si sa o lasi peste noapte. A doua zi, se va taia perfect curat si se va mai inmuia.
Poti sa decorezi farfuriile si cu figurine din ciocolata, fructe sau orice ti se nazare.
Sa va fie de folos!
Torta din lapte ”Milchmädchen”

Advertisements

Tagged: , , , , , ,

7 thoughts on “Torta din lapte ”Milchmädchen”

  1. cesslava 2014/10/10 at 2:02 pm Reply

    Vaaaai, frumoasa surpriza mi-ai facut sa vad reteta preferata de torta la tine pe blog!!! :)
    Arata fantastic si torta, si felul in care ai prezentat-o, recunosc ca eu mai am tare mult de invatat, pina mi-or reusi si mie astfel de poze…
    Multumesc din suflet ca m-ai pomenit de bine, te imbratisez si eu!
    Pupicei :*

    • Food Design 2014/10/10 at 2:10 pm Reply

      Esti foarte talentata si preparatele tale nu au nevoie de nu stiu ce fel de poze cu motz. Cei cu experienta vor pricepe cat de gustoase sunt. Pup.

  2. Mary Udrea 2014/10/11 at 5:50 am Reply

    Ce minunatie ai facut aici! Cred ca este un deliciu!

    • Food Design 2014/10/11 at 6:18 am Reply

      Da, dupa gustul meu. Multumesc pentru vizita.

  3. simonacallas 2014/10/11 at 11:24 am Reply

    Imi place cum arata si ce contine desertul acesta cu nume greu de pronuntat :) Si tare frumoasa prezentare i-ai facut, felicitari!

  4. Cristina 2014/10/13 at 10:47 am Reply

    Arata excelent! Trebuie sa retin si eu reteta!

    • Food Design 2014/10/13 at 3:57 pm Reply

      Ma bucura si onoreaza fiecare vizita a ta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: