Masterchef vs Hell’s Kitchen

Calitatea de telespectator mi-am pierdut-o de vreun an si jumatate, doar iarna mai ridic privirea la cateva competitii, asadar, gasesc potrivit sa scriu cateva impresii in alta calitate, de blogger si pasionat de ceea ce ar putea avea legaturi in culinar, dar nu intr-atat de pasionat incat sa urmaresc cap-coada un serial, fie el si un Cooking Show.

Din luna iunie n-am mai dat drumul la televizor, acum am facut-o de dragul lui Adi Hadean lider in blogosfera / zona culinar si a Patriziei Paglieri pe care o stiu de anul trecut din lista de prieteni FB :), nu mai retin cine a invitat-o, ii multumesc, este o onoare. Ei sunt 2 dintre cei 3 jurati Masterchef (voi folosi prescurtarea MC in continuare).
Florin Scripca aka FOA a fost o surpriza placuta ca sa-l aflu, este cel care a intrat degajat in rol, ceilalti doi mai pastreaza secvential si in episodul 2 din incordarea si tracul noii misiuni. Asa percep eu, deocamdata.
MC
Juratii Hell’s Kitchen (prescurtez HK) Florin Dumitrescu, Sorin Bontea si Catalin Scarlatescu sunt rodati si in sfarsit si-au gasit formatul de emisiune care li se potriveste, n-au fost nevoiti sa-si remodeleze stilul. Antena i-a luat, de fapt, gata scoliti de la PRO si asta nu este putin lucru. Sunt multi care inca nu-i stiu, acelora le spun ca sunt fostii jurati Masterchef / PRO TV ai editiilor anterioare.
HK
Mai trebuie sa precizez ca toti 6 au titulatura Chef, cum altfel?

Incerc sa ignor afilierea mea afectiva MC, familiare fiindu-mi cele doua nume, Adi Hadean si Patrizia, si sa emit o impresie la rece, acum, la inceput, cat ma mai tine entuziasmul sa urmaresc astfel de show-uri. Fiind ambele fixate luni la 20.30, este clar ca va trebui sa aleg la care sa ma uit, este obositor de rupt firul sarind de la unii la altii.

Sa presaram putina sare pe rana, ca sa invioram spiritele, zic. Episodul 2 MC a fost ceva mai condimentat decat primul care nu m-a impresionat deloc. Care era beneficiul prezentei unor gospodine care pareau ca se aflau acolo pentru ca au gresit drumul spre bacanie? … Si a catorva care mai aveau un pic si intrebau care este ulita spre bodega? Ratingul a fost unul foarte bun pentru ca era primul episod, nu pentru ca a atins cote maxime calitativ. Daca nici dupa doua episoade nu intrezaresc un hiper-cool Ciprian Tataru printre concurenti, mai degraba ma apuc de crosetat sosete pentru iarna.

HK a intrat in forta, dinamic, formatul emisiunii avantajeaza gratuit Antena d.p.d.v. culinar, pentru ca toti concurentii au scoala sau macar profeseaza in zona food. Presupun ca au exercitiul si cultura gastronomica potrivita sa poata ridica show-ul pe scara calitatii, macar a prezentarii preparatului, desi nu este o garantie. La prima vedere, concurentii nu m-au impresionat. L-am retinut doar pe “ala micu’ ” Tavi, pare ca are potential, in rest, nu stiu, poate ca eram pe celalalt canal cand au fost cei cu carlig.

Concurentii MC sunt majoritatea amatori, chefi in bucataria lor de acasa. Asa este formatul emisiunii, sub umbrela caruia PRO nu pleaca in peţit de concurenti cu potential evident, sau nu o stim noi … inca. Cui i-ar pasa cum ajung ei in emisiune? Show culinar sa fie. Inca n-am vazut mare lucru ca sa imi permit sa judec, cei pe care mizeaza sunt probabil lasati ultimii, surpriza seriei de inceput. Abia astept sa ma lase cu gura cascata. De la MC am retinut-o pe frumusica si emotiva vegetariana, din cauza preparatului, altfel nu stiu … Si cred ca poate sa ne surprinda si cel din primul episod, personajul din scenariul “chemat prin telefon”. Sa vedeti intriga! El habar nu avea ca sotia ii furase tigaia cu mancarea de acasa. Niste domnisoare melancolice chiar au crezut. :)

Prin urmare, in ambele emisiuni avem de toate: un pompier, cateva casnice, un IT-ist, un ospatar reciclat, mai multi chefi in formare, cativa liber cugetatori, si pe deasupra un puscarias, daca am retinut bine. Din punctul acesta de vedere, este bine. “Avem di tăti!”

MC are o filozofie pioasa (… nimic peiorativ in afirmatie), etaleaza bune maniere, in timp ce HK era sa ma captiveze daca nu erau consiliati (precis) de expertii din spatele emisiunilor gasca “Big Brother”. Mental, aceia sunt prizonierii unui format de emisiune fara substanta. Poate sa prinda la un anume tip de public, sper sa nu fie unul masiv. Hartuielile grobiene aplicate concurentilor de catre juriu, fac parte din scenariu si le acceptam ca pe niste axiome fatale: “Asa treb’e!”,”N-ai ce-i face!” Totusi, am observat ca cineva de la pupitru si-a insusit criticile publicului editiei trecute si juratii sunt mult mai manierati, nu mai arunca cu farfurii, doar le golesc la gunoi.

Cine va castiga in batalia pentru audienta? Farfuria care se va dovedi a fi cea mai inteligenta.

PS- Se pare ca eu sunt dintre cei care inca mai cred ca Revolutia a fost spontana. :)

Sa ne fie cu folos! … emisiunile

Advertisements

2 thoughts on “Masterchef vs Hell’s Kitchen

  1. Amintiri Din Bucatarie 2014/09/27 at 2:24 pm Reply

    Masterchef :)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: