Magiun fara zahar

MAGIUN DE PRUNE
INGREDIENTE
4 kg prune (cantarite cu samburi) cat mai coapte (la mine au fost asa si asa …)
… si 3 borcane de 450g goale, dar cu capac + un aragaz si cuptor :)
MAGIUN DE PRUNE
PREPARARE
1. Speli bine cu apa calda si detergent borcanele si le lasi la scurs.
2. Spala prunele si scurge-le.
3. Indeparteaza coditele, rupe-le in doua pe lung si scoate samburii.
4. Eu am folosit o cratita groasa din inox de vreo 4.5l . Pune toate prunele in cratita fara nici un pic de apa (tips-ul 1). Pune un capac pe masura inchis etans, porneste focul la mediu spre mic si te mai uiti dupa vreo 15 minute, ar trebui sa inceapa sa lase zeama. Cand incep sa lase zeama, redu focul la minum si lasa-le pana se inmoaie bine amestecand ocazional cu o lingura din lemn. Ai sa vezi ca prunele devin visinii si inca isi pastreaza forma.
5. Intre timp aprinzi si cuptorul la 180 grade. (tips-ul 2 e sa il coci in cuptor si nu se lipeste).
6. Cu pasatorul de cartofi, terciuiesti prunele de acum foarte moi. Treaba asta pe plita dureaza maxim o ora (la 4 kg de prune si cratita cu pereti inalti. Conteaza suprafata de evaporare sa nu fie foarte mare sa se arda la cuptor. Amestecul este acum o masa moale, ne-prinsa de fund. Daca prunele voastre nu au suficienta zeama, ca sa nu se afume, pune intermediar intre focul dat la minim si cratita, o plita dintr-aceea dubla sau tinichea groasa.
7. Opresti focul pe care a fiert, amesteci si pui iar capacul etans. Introduci in cuptor pe treapta de jos fiind cratita inalta. Reduci focul de la inceput la mic. La treapta 2 am reglat si uiti de el acolo pentru vreo 5 ore. Te mai uiti la el, dar nu prea des. Cand il scoti la final, tine cont ca se mai intareste cand se raceste. Nu trebuie sa aiba zeama, dar nici total uscat sa nu fie. Desi sub capac, prinde o culoare inchisa la suprafata. N-am scos si amestecat decat de 3 ori in aceste 5 ore.
8. In timp ce mergea cuptorul, am sterilizat si borcanele pt o jumatate de ora tot in cuptor. Le-am pus goale pe langa cratita, desigur, fara capac. E bine sa faci operatiunea mai la final, ca sa ramana cat mai calde.
9. Pune borcanele calde intr-o tava din metal (cand e gata si magiunul) si umple-le cu magiun. In acest timp nu opresti cuptorul.
10. Borcanele pline le bagi la cuptor fara capac pentru vreo 20-30 minute, tot la foc foarte mic pana prinde o crusta (tips-ul 3). Asa am procedat in fiecare an. Vor mai scadea cu 2-3 cm cantitativ, dar vei avea un magiun de o sa ma pomenesti. Opresti focul si le lasi acolo sa se raceasca. Cand le scoti, insurubezi capacele care au fost oparite 1 minut in apa clocotita, dar cu focul stins. Crusta etanseaza si nu este nevoie de conservant.
Este dulce-acrisor, nu ii trebuie zahar, pectina si zaharurile il fac sa fie cum trebuie. Cu cat prunele vor fi mai coapte, cu atat mai dulce va fi magiunul.
Se depoziteaza in spatii racoroase si intunecate. Eu le scot pe raftul din balconul inchis, unde nu ingheata. Cand nu aveam balconul inchis (ne-au obligat de la reabilitare) au stat bine si in camara.
Sa va fie de folos!
MAGIUN DE PRUNE

Advertisements

Tagged: , , , , ,

12 thoughts on “Magiun fara zahar

  1. Rocsy Ciobanu 2014/09/08 at 8:02 pm Reply

    Arata nemaipomenit!

  2. Mihaela 2014/09/09 at 8:01 am Reply

    hai mai didi, eu nu stiu cum sa fac sa-mi iasa afumat :)). O bunatate acest gem, anul asta nu prea m-am pregatit pentru iarna, din pacate.

    • Food Design 2014/09/09 at 8:22 am Reply

      hai, mai, ca asta se face singur. la 2lei borcanul merita “sa te pregatesti” :))

  3. gaby_d 2014/09/11 at 9:25 pm Reply

    Ce imagini frumoase!!

    • Food Design 2014/09/11 at 9:29 pm Reply

      Gaby, ma bucur ca te-ai oprit pe aici si ca iti place compozitia :)

      • gaby_d 2014/09/12 at 5:10 pm

        Am facut si eu azi, din aprox 6 kg de prune mi-a iesit 2 borcane si 1/2 magiun. Foaaaarte bun.

      • Food Design 2014/09/13 at 4:41 am

        Hai ca m-ai surprins! Ai avut tu incredere sa testezi? Ma bucur ca esti multumita de rezultat. Abia acum inteleg ce e cu 720g/borcan, am vazut acest comentariu ulterior :) .

  4. gaby_d 2014/09/12 at 5:11 pm Reply

    Borcane de 720gr.

    • Food Design 2014/09/12 at 5:57 pm Reply

      Da? Eu n-am cantarit, asa le numesc pe cele mici, pt ca mici mi-au iesit. Mai, or fi mici dar grele ca mierea. EDIT: nu vazusem comentariul anterior la care acum am raspuns :)

  5. […] fragede, asa cu mult unt. Si ca le puteti lipi cu orice crema cu unt care se tine, sau doar cu gem, magiun sau marmelada. Eu tarziu am zarit scris intr-un colt, acum la redactare, ca se puteau glazura. […]

  6. […] fragede, asa cu mult unt. Si ca le puteti lipi cu orice crema cu unt care se tine, sau doar cu gem, magiun sau marmelada. Eu tarziu am zarit scris intr-un colt, acum la redactare, ca se puteau glazura. […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: