Placinta greceasca

Placinta greceasca
INGREDIENTE
400g foi placinta (am pus 360g + 2 linguri gris)
300g iaurt grecesc
200g zahar
5 oua
150ml ulei de masline
1 plic praf de copt
3 plicuri zahar vanilat
PENTRU SIROP
6 linguri zahar
500ml apa
1 lamaie (coaja rasa si zeama)
esenta de lamaie (am suplimentat zeama de lamaie)
Placinta greceasca
PREPARARE
1. Foile dezghetate sau proaspete le rupi bucatele cam de 3 cm.
2. Preincalzesti cuptorul la 180grade.
3. Mixezi ouale cu zaharul, uleiul, praful de copt si zaharul vanilat.
4. Adaugi iaurtul si foile rupte si amesteci bine cu o spatula.
5. Tapeteazi o tava (20cm/30cm) cu ulei si faina sau doar hartie de copt. Daca folosesti un vas yena nu trebuie uns cu nimic. Sa ai grija, ca isi dubleaza volumul. Vasul meu mare de yena (cel mare) era ocupat, asa ca am folosit acest vas mic yena (1.5l) in care am pus cam 65% din compozitie
Placinta greceasca
si un vas ceramic pentru restul (asa am avut).
Spuneam ca torni compozitia in tava si introduci in cuptorul preancalzit la 180 grade C pentru cca. 40 minute, depinde de forma vasului si grosimea placintei.

SIROP
1. Pentru sirop, razi coaja de la lamaie.
2. Caramelizezi 6 linguri de zahar astfel: intr-o cratita cu fund gros (inox prefer eu) imprastii uniform zaharul si pui la foc mediu. Cand incep sa se formeze insulite de zahar topit, mai reduci focul ca sa nu se arda (devine amarui) si cu o lingura metalica rotesti in insulite largindu-le si topind tot zaharul pana devine auriu.
3. Stingi cu 500ml apa fierbinte. Atentie la aburi.
4. Adaugi coaja de lamaie.
6. Dai deoparte si adaugi zeama de lamaie si esenta de lamaie.
7. Lasi siropul sa se racoreasca.
8. Cand placinta este gata si rumenita frumos, o scoti din cuptor si torni deasupra siropul de zahar ars.
Placinta greceasca
O lasi sa absoarba siropul si sa se raceasca. Sa portionezi rece.
Sa va fie de folos!
Placinta greceasca

Advertisements

Tagged: , , , ,

12 thoughts on “Placinta greceasca

  1. Sidy 2014/07/30 at 3:45 pm Reply

    Ai mare dreptate Didi…placinta asta face parte din dulciurile din care mananci si nu te mai opresti ! Buna de dat la altii, nu ???
    Si noua ne place rece scoasa de la frigider…hai sa fie si cu un glob cu inghetata !

    • Food Design 2014/07/30 at 4:04 pm Reply

      Buna ideea cu inghetata. O sa recomand.

  2. Iancu Lubita 2014/08/02 at 12:47 pm Reply

    mmmm,ce buna trebuie sa fie!!

  3. Claudia 2014/08/02 at 4:51 pm Reply

    Pare usor de facut si imi imaginez ca e si buna.
    Am sa o incerc si eu :)

    • Food Design 2014/08/08 at 4:23 pm Reply

      Intrase in spamuri acest comentariu. E foarte usor de facut …si de mancat :)

  4. Simona 2014/08/29 at 5:59 pm Reply

    Si mie o portie , va rog :) !

  5. Ildikó 2014/09/11 at 3:35 pm Reply

    :x Ce pofta mi-ai facut cu placinta asta

  6. Sambusek | Atelierele Roua 2015/07/03 at 5:56 am Reply

    […] Bucatarie Marocana. De la acest preparat imi ramasesera mie foi, rest cu care am copt in alta zi placinta greceasca. ;) INGREDIENTE 1/2 de pachet de foi de placinta proaspete necongelate (400g) 200g orez fiert cu […]

  7. Sambusek | FOOD DESIGN 2017/03/05 at 5:27 am Reply

    […] Bucatarie Marocana. De la acest preparat imi ramasesera mie foi, rest cu care am copt in alta zi placinta greceasca. ;) INGREDIENTE 1/2 de pachet de foi de placinta proaspete necongelate (400g) 200g orez fiert cu […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: