Parizer de casa (Chicken Baloney Homemade)

Aperitiv cu pui
si este foarte bun la gust, secretul sta in combinarea condimentelor. Eu am modificat niste ingrediente proportii si din intamplare am inovat impachetarea intr-un mod mai avantajos. Multumesc JamilaCuisine pentru ideea aceasta, mult de folos noua care nu cumparam mezeluri.
Parizer de casa
INGREDIENTE
300g piept de pui dezosat si fara piele
3 oua
2 linguri cu mustar clasic
70 ml unt topit
3 catei mari de usturoi
1 lingura rasa (sau dupa gust) ierburi aromatice (am pus un mix de condiment de pui preparat de mine)
putin cimbru
1 lingurita cu varf de boia afumata (musai daca vrei gust de afumatura)
piper macinat proaspat
1 lingurita rasa de curry
1/2 lingurita sare (gustati la final, inainte de infoliere si fierbere)
100g gris
2 linguri de patrunjel tocat
70g masline verzi fara sambure, umplute cu gogosar
Parizer de casa
PREPARARE
1. Pieptul de pui il speli bine, il scurgi bine de apa si daca este nevoie, il tamponezi cu prosoape de hartie impaturite gros ca sa nu se lipeasca de carne. Il tai cuburi de vreo 2 cm cu cutitul. Le lasi in asteptare.
2. Mai departe, eu am folosit robotul de bucatarie, cu axul cu lame tip elice. Jamila foloseste mixerul vertical, al meu trebuie dus la reparat. Cred ca merge si in blender daca este puternic. Am pus ouale, am dat cateva impulsuri.
3. Am pus prin orificiul de ulei ca pentru maioneza, uleiul (sau torni in fir subtire). Omogenizezi pentru incorporare, fara sa insisti. Mai puneti si o lingura cu varf de unt moale, la temperatura camerei, sau o grasime de genul celeia care va ramane de la confit-ul de rata / gasca.
4. Adaugi toate condimentele si sarea. Pulsezi putin pt omogenizare. La mixul meu de pui predomina boiaua dulce. Mi-a venit ideea sa inregistrez in viitorul apropiat reteta aceasta de condiment.
5. Adaugi grisul. Omogenizezi.
6. Adaugi carnea si patrunjelul si mixezi pana devine asa:
Parizer de casa
Nu dureaza mult, pieptul de pui e moale.
7. Eu l-am transferat din bolul de la robot in castron ca sa pot omogeniza cu maslinele intregi, cu o paleta. Am oprit vreo 6 si le-am infipt controlat, veti vedea mai jos, dar cred ca oricum s-au deplasat.
8. Acum pui intr-o oala vreo 2 litri de apa la fiert. Oala va trebui sa aiba diametrul mai mare cu vreo 5 cm decat sulul pentru ca acesta se mareste la fiert.
9. Intinzi o folie alimentara mai lunga, ca sa poti innoda comod capetele salamului, de vreo 50-60cm lungime si modelul mai lat de folie. Cu o paleta, pui parte cu parte din compozitie, dand o forma pe lung ca sa poti impacheta.
Aperitiv cu pui
Impachetezi prin rulare, ai grija ca folia sa fie suprapusa bine la final. Daca folia ta se dovedeste a fi prea ingusta, nu-i nimic, mai pune una decalat si impacheteaza iar. La mine nu a fost cazul.
10. Capetelele le rasucesti. Iei un motz si innozi bine. Cu mana tragi compozitia catre nod, ca sa nu ramana multe goluri de aer. Rasucesti si innozi si celalalt capat.
Parizer de casa
scurtezi moatzele cu o foarfeca, la vreo 2 cm
11. Il pui pe o folie din aluminiu si procedezi ca la folia din plastic
Parizer de casa
dar nu tai moatzele, le vei indoi.
Parizer de casa
Dupa ce ai format sulul, insist sa il mai invelesti in a doua folie din aluminiu identica, deoarece folia de deasupra va oxida la fiert si se va innegri asa cum vezi in capatul rasucit din imagine, chiar mai rau.
Parizer de casa
Precum vezi, stratul acesta din poza este cel de dedesubt si nu isi schimba deloc culoarea dupa fierbere, semn ca nu este nici un pericol sa ajunga particule de aluminiu oxidat la preparat in caz ca la manevrare se inteapa folia din aluminiu. Desigur ca rolul de protectie principal il are folia din plastic, dar este mai bine cu doua straturi de folie din aluminiu. Pui sulul pe o paleta (am folosit spumiera) si il introduci in apa care clocoteste, reducand focul la mediu. Mai completezi cu apa daca este cazul, sa fie acoperit cu vreo 5cm peste. Va fierbe timp de 40-50 minute. Il poti intoarce o data daca se propteste in moatzele din capat si sta scufundat, altfel cam pluteste dar nu este nici o problema, tot se va fierbe. Eu am pus capac la oala.
12. Dupa acest timp, il scoti cu spumiera, indepartezi cu grija folia din aluminiu (vezi sa nu te arzi, eventual poti lasa un pic sa se racoreasca).
13. Il lasi la racit in folia din plastic, la temperatura camerei. Dupa cat de rece este in bucatarie, dureaza in jur de 2 ore. Preparatul se poate pastra la frigider, inchis etans in folie, pentru 3 zile.
Recomand sa fie mancat impreuna cu rosii sau alte legume pentru ca este mai uscacios decat parizerul din comert. Cu rosii merge bine.
Sa va fie de folos!
Parizer de casa

Advertisements

Tagged: , , , , , , , , ,

10 thoughts on “Parizer de casa (Chicken Baloney Homemade)

  1. Brindusa 2014/07/19 at 3:06 pm Reply

    Buna ideea, dar nu se topeste folia de plastic in timpul fierberii?

    • Food Design 2014/07/20 at 6:18 am Reply

      Surprinzator, dar nu se topeste deloc. A experimentat mai intai Jamila, altfel inovam altceva.

      • Ange 2015/06/30 at 12:37 pm

        Merge si in hartie de copt la fel de bine!

      • Food Design 2015/06/30 at 2:40 pm

        In apa? Ok! N-am incercat.

  2. […] din ea la varza calita, sau la o cartofi copti in cuptor. Daca aveam, eu as fi adaugat la acest parizer home-made, ca sa nu mai fie prea uscat, pieptul de pui fiind slab. Garnitura mi-ar fi placut mai mult daca as […]

  3. […] lucru o foaie generoasa de folie din aluminiu. Peste ea o folie din plastic, asa cum am procedat la parizerul de casa. 2. Am asternut si adunat unde erau cateva gauri, covorasul din carne. 3. Unge carnea cu unt moale. […]

  4. […] lucru o foaie generoasa de folie din aluminiu. Peste ea o folie din plastic, asa cum am procedat la parizerul de casa. 2. Am asternut si adunat unde erau cateva gauri, covorasul din carne. 3. Unge carnea cu unt moale. […]

  5. […] din ea la varza calita, sau la cartofii copti in cuptor. Daca aveam, eu as fi adaugat la acest parizer home-made, ca sa nu mai fie prea uscat, pieptul de pui fiind slab. Garnitura mi-ar fi placut mai mult daca as […]

  6. […] rasa 1/2 ceapa mica rosie solzi masline fara samburi feliate bacon sau mezel (am avut acest parizer de casa) ciupercute conservate si feliate (nu am avut :) ) ardei gras rosu rondele subtiri cascaval ras […]

  7. […] rasa 1/2 ceapa mica rosie solzi masline fara samburi feliate bacon sau mezel (am avut acest parizer de casa) ciupercute conservate si feliate (nu am avut :) ) ardei gras rosu rondele subtiri cascaval ras […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: