Peste en papillote

Din categoria “Healthy Foods”, mai dietetic decat atat si in acelasi timp gustos, nu se poate. Foarte potrivit de preparat vara, o mancare usoara, de buna calitate si a carei preparare … nu face caldura in bucatarie :) . Un preparat potrivit aproape oricarei diete si acelora care numara caloriile si bine fac.

Cititi explicatia captivanta a lui Radu Popovici despre acest preparat: “Preparatul gatit en papillote este fraged si suculent, plin de aroma si de gust. Termenul “en papillote” provine din limba franceza si denumeste o metoda de a gati alimentele in hartie pergament. In limba noastra metoda se numeste “in papiota”, sau “in folie”. Alimentele potrivite pentru acest tip de gatit sunt, de obicei, cele fragile, care nu suporta mereu foarte bine contactul direct cu sursa termica: fileuri de peste, piept de pui, fructe de mare, legume. In acest caz avem de-a face cu o metoda umeda de transmitere a caldurii, prin intermediul aburului. Alimentele se gatesc, de obicei, cu un mic adaus de lichid aromat, sau, in unele cazuri, datorita umezelii interne. De obicei pachetelele cu alimente se gatesc in cuptor, dar eu am folosit aici un steamer improvizat (n.m. spune Radu).

Ca papiota se foloseste cel mai des hartia pergament, dar la fel de bune sunt si folia metalica, pungile de hartie, pungile de plastic, frunzele de bananier, frunzele de varza etc. Conditia este ca ambalajul sa fie inchis ermetic, pentru a se putea forma aburul fierbinte ce gateste alimentele. Acest tip de preparate se aduc la masa ca pachetele nedesfacute, lasand acest lucru pe seama meseanului. La desfacerea ambalajului, se elibereaza un abur plin de aroma, care face preparatul extrem de apetisant.”

Multumesc si pentru aceasta reteta, Radu!
Peste en papillote
Am gatit dublu din:

INGREDIENTE
1 file de peste (pangasius, somon, pastrav, crap, etc.)
200 g coaja de lamaie, taiata fasiute
2 feliute de ghimbir, taiate fasiute
1 catel de usturoi,
sare
piper negruproaspat macinat
1/2 ardei gras rosu, taiat fasiute
1/2 ardei galben rosu, taiat fasiute
1/2 ceapa rosie, taiata fasiute
1 lingurita de suc de lamaie
1 lingurita de vin alb
ceapa verde tocata
patrunjel tocat
feliute de lamaie pentru servit salata (laptuca, rosii, rucola, vinegreta)
pentru servit (optional)
Peste en papillote

PREPARARE
1. Am pus pestele pe o bucata de hartie de copt. Am avut un medalion si un “semi-file”
2. Peste el am asezat fasiile de coaja de lamaie, ghimbir si usturoi.
3. Langa el am aranjat legumele.
Peste en papillote
4. Am stropit pestele cu suc de lamaie si vin. Am inchis pachetelul. Daca vrei, il legi cu fire de ceapa verde si il gatesti in aburi. Eu am folosit steamerul. Daca nu ai, foloseste-te de ingeniozitatea lui Radu: poti pune o sita ca cea de bambus, asezata pe fundul unui wok mare, intr-un strat de apa de 3 cm inaltime. Pe sita asezi pachetelul cu peste si legume si, cand apa a inceput sa clocoteasca, reduci flacara la mic. Acoperi totul cu un capac potrivit ca dimensiune si gatesti pestele in aburi circa 10-20 de minute, functie de grosimea fileului, pe ochiul aragazului.
Peste en papillote
5. Desfaci pachetelul. Asezi pe o farfurie mare si il servesti cui vrei, presarat cu ceapa verde si patrunjel, alaturi de o salata si de cateva feliute de lamaie.
Sa va fie de folos!
Peste en papillote

Advertisements

Tagged: , , , , , , ,

2 thoughts on “Peste en papillote

  1. Mihaela 2014/07/16 at 10:30 pm Reply

    am facut de mii de ori, nu stiam denumirea la impachetare ….. papilotte :))

    • Food Design 2014/07/17 at 2:04 pm Reply

      eu aveam de la o prietena reteta de facut la cuptor si in folie de aluminiu, dar fara lamaie. nu ma gandeam la hartie …

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: