Ciorba de loboda cu zeama de varza, leustean, iaurt si smantana

Uraaa!!! …”Buruienile” pot sa aiba gust bun si pentru mine. Nu ma ascund, primavara cand apar urzicile, loboda si stevia, ma incearca un sentiment de vinovatie ca nu as fi “in randul lumii”, sa gatesc cu voiosie frunzele pamantului si sa ma vitaminizez la iesirea din iarna. …Vorba vine, … ca prin fierbere, valorile nutritive scad dramatic, dar ciorba de loboda scapa aproape nevatamata, va spun mai incolo cum.

Am gasit loboda verde in gradina de la tara si astfel, am avut fortat tema ca sa aflu daca nu s-ar putea sa o si mananc cu placere. Am invartit blogosfera ca sa vad cum face “lumea” aceasta ciorba, pentru ca daca intrebi rudele cele iscusite, te lamuresc rapid: “ca orice ciorba”. Bine! Am facut o schema culegand informatii de pe la toti si mi-am facut reteta asa cum imi place mie, ingrediente si metoda de preparare. “Cireasa de pe ciorba” este ardeiul iute (dar nu foarte), fara acesta, aura parca ii cam paleste.

Altfel, in Oltenia este o vorba: “buna, de sa dai cu caciula de pamant!”

NOTA: polonicul cel ciobit e de fitza :) 
ciorba-de-stevie-cu-leustean-si-smantana

Abia am terminat de mancat aceasta ciorba, dar maine daca m-ai intreba cu ce ciorba sa ma servesti la masa, ti-as cere tot ciorba de loboda, dupa ce te-am iscodit daca ai acrit-o cu zeama de varza, daca i-ai pus o jumatate de razor de leustean si daca ai dres-o cu jumatate smantana, jumatate iaurt.

ciorba-de-stevie-cu-leustean-si-smantana
Cantitatea o adaptati la nevoile voastre, cati stiti ca sunteti in familie.
INGREDIENTE
3 l supa de carne de pasare cu os (nu este obligatoriu, dar e mai bun; poate fi doar apa fierbinte)
2 morcovi potriviti
2 cepe medii
2 linguri – ulei de floarea soarelui pentru calit legumele
1/2 ardei gras daca e mare
2-3 cartofi albi-fainosi potriviti
1 dovlecel micut
3-4 gaturi de sticla cu rosii de gradina pentru ciorbe, am avut! (sau 100ml suc de rosii proaspete la robot)
400-500 g loboda
1 l zeama de varza clara
2 legaturi zdravene de leustean
sare

PENTRU DRES CIORBA
200g smantana acra-fermentata
200g iaurt
2 galbenus de ou
ardei iute separat

OPTIONAL:
1 cub de (4-5 cm radacina de telina)-am uitat sa pun, dar erau suficient de multe deja
1/2 legatura mica patrunjel (am pus)

PREPARARE
1. Pune apa rece intr-o oala incapatoare, cu o lingurita rasa de sare. Socotind de la primul clocot, am fiert pentru 20 de minute spate cu aripi de pui (era bine sa fi fost de la tara). Am scos apoi bucatile pe care le-am adaugat-o la o mancare de cartofi alaturi de alte parti ale puiului. N-am prea avut ce sa spumuiesc, dar tu spumuieste cu o paleta cu gauri, daca este cazul.
2. Speli bine morcovii, ii razui de coaja si ii tai cu cutitul cubulete. Cureti ceapa care daca e din sursa sigura nu o mai spal (am avut de la tara). Altfel o spal pt ca rotesc coaja in mana la decojit si cine stie ce animalute au traversat-o in timpul depozitarii. O fi vreo idiosincrazie de-a mea … O tai cubulete. Incingi la foc mediu tigaia, incerci cu un cubulet de ceapa si cand sfaraie, pune cele tocate la calit 3-4 minute, pana ceapa devine sticloasa, galbuie, fara sa se arda. Morcovul ajuta sa nu se arda.
ciorba-de-stevie-cu-leustean-si-smantana
3. Rastorni astea in zeama de la pui clocotinda si le fierbi cam 5-10 minute la foc mediu.
4. Dupa acest timp, taie ardeiul cubulete ca pe morcov si pune-l in zeama.
5. Spala cartofii bine, ii decojesti si ii tai cuburi de vreo 2.5-3cm. Ii pui in zeama si fierbi la foc molcom. Mai pui 1/2 lingurita de sare daca faci cu bors in loc de zeama de varza. Pui acum si radacina de telina cubulete mici ca la morcov.
6. Dupa vreo 10 minute, spala si decojeste dovlecelul cel micut, taie-l in cuburi mari, ca pe cartof, si pune-l in oala. Isi are rolul, sa nu il sariti.
7. Spala loboda.
ciorba-de-stevie-cu-leustean-si-smantana
8. Dupa inca 10-15 minute, cartoful ar trebui sa fie fiert. Il incerci sa intre usor furculita in el si il gusti. Cand e gata cartoful, taie loboda fasii mari cam de 2.5-3cm. Pui in oala 3 sferturi din loboda
ciorba-de-stevie-cu-leustean-si-smantana
cu zeama de varza si o fierbi doar 4-5 minute la foc mic. Daca zeama de varza nu e clara, o pui un pic mai devreme. Am o sursa de varza acra si vara, pun special si vand la piata. O tin in pivnita la butoi, mi-au spus.
9. Imediat dupa transa de loboda taie leusteanul si pui doar jumatate, sa apuce cateva clocote.
10. Opresti focul. Pui restul de loboda. Loboda se va opari imediat, nu se pastreaza verde viu, nici nu o mai deosebesti de restul. Pentru ca aceasta ciorba nu o consumam intr-o singura zi, eu o impart in doua si dreg oala cu smantana, in ziua in care consum, pentru ca nu imi place aspectul de branzit. Am citit un tips la Adi Hadean, cum ca daca amestecam smantana cu putin din cea dulce, nu mai branzeste. N-am avut si n-am probat. Imi spuneti si mie.
11. Daca am impartit-o in doua ciorba pt zile diferite, am pus intr-un castron adanc 100g smantana, 100g iaurt si 1 galbenus si am omogenizat cu telul para ca sa nu ramana bulgari de iaurt. Am diluat cu 1/2 cana zeama din ciorba ca sa le imprietenesc si am turnat in ciorba amestecul.

Nu va complicati daca sunteti oameni ocupati. Nu este nici un capat de tara aspectul acesta cu branzitul si in plus, depinde mult de calitatea smantanii, nu se branzeste obligatoriu si daca da, este marunt si dispersat, poate nimeni nu baga de seama.
Deasupra presari restul de leustean tocat si daca vrei si putin patrunjel verde tocat.
Sa va fie de folos!
ciorba-de-stevie-cu-leustean-si-smantana

Advertisements

Tagged: , , , , , ,

7 thoughts on “Ciorba de loboda cu zeama de varza, leustean, iaurt si smantana

  1. gaby_d 2014/07/06 at 8:24 am Reply

    Arata…..arata de mori! :))))

    • Food Design 2014/07/06 at 8:38 am Reply

      Gaby, fuse buna “rau”. Cred ca mai fac azi una de cartofi tot cam asa dar aceleia chiar ca nu ii trebuie zeama de carne.

  2. Cristina 2014/07/14 at 8:21 am Reply

    Castronelul de prezentare este superb!!! din el as manca chiar 2 portii!

    • Food Design 2014/07/14 at 8:37 am Reply

      Este bine ca vezi castronul si nu te legi si tu de polonic. Mare disputa pe pagina FB bucataras a fost pe tema polonicului, cei mai multi pro, cativa oripilati de polonicul cel ciobit :))). Vorba celor de acolo: noi nu v-am recomandat sa mancati ciorba cu polonicul :)))

  3. Claudia 2015/03/31 at 7:31 am Reply

    Didi, nu stiu cum e ciorba aia dar polonicul imi place :))
    Am si eu unul in dotare si ma gandeam sa il arunc dar acum ca l-am vazut in poza la tine (parca ar fi al meu) nici nu ma mai gandesc sa il fac sa dispara. Mai bine il fac celebru :)))))

    • Food Design 2015/03/31 at 7:51 am Reply

      ahahhaha …. esti o simpatica si mi-ai inveselit diminata cu acest comentariu

  4. […] si apoi poti sa o servesti mesenilor. Cand nu sunt zile de post, o vei drege asa cum am procedat la ciorba de loboda. Desigur ca este si mai buna dreasa. Sa va fie de […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: