Lasagna cu sos ragu si parmezan

La vremea cand am gatit acest preparat, va veti mira poate, dar eu nu mancasem decat o singura data lasagna, la un restaurant, si nu mi-a placut. De aceea nu o inregistrasem pe lista de prioritati. Este oarecum laborios de facut desi nu mai mult decat a invarti sarmale… La dorinta sotului, m-am documentat si am ales varianta Ioanei, site-ul “e-retete.ro“. Difera cateva dintre ingrediente si proportii la sosuri. Am scos uleiul de la sos si redus untul pentru ca, desi carnea era doar de vitel, lasagna a lasat cam multa grasime. Eu n-am gasit in zona foi Barilla si nici parmezan verde dar se pare ca cel mai bun rezultat se obtine cu acestea.
Pentru a nu fi consumtiva de timp pregatirea, recomand sa prepari sosul ragu cu o zi inainte, si totul devine mai rapid. Cel mai bine este sa pregatesti mai mult sos o data, sa-l portionezi si congelezi, fiindca se pastreaza foarte bine. Asta pentru cei foarte ocupati. Eu sunt adepta mancarurilor proaspat facute (in perioadele anului in care imi permite programul).
1-Lasagna cu sos ragu si parmezan
INGREDIENTE
9 foi lasagna (recomandat Barilla) pentru o tava de 20×15 cm
1 portie ragu conform retetei de aici – pentru 4 straturi de foi puteti face doar din 500g carne
100 gr parmezan (recomandat din cel aromat fara usturoi dar in lipsa puneti parmezan simplu razuit)
2 portii sos bechamel (din 600 ml lapte) conform retetei de aici
un strop de ulei
2-Lasagna cu sos ragu si parmezan
PREPARARE
RAGU
1. Sosul ragu se poate pregati si cu 2-3 zile inainte dupa reteta de aici. Se pastreaza la frigider si se incalzeste usor cand il folosesti la lasagna. Sosul este suficient pentru 5 straturi de foi la marivea tavii de 20×15.
4-Sos Ragu
2. Pregatesti tava (eu am folosit vasul ceramic pentru ca n-aveam tava cu pereti inalti, la vremea aceea) si o ungi cu un strop de ulei, inclusiv pe margini.
3. Pune o oala larga, cu multa apa si o lingurita de sare, la fiert.
4. Cand incepe sa fiarba, introduci in apa cate 3-4 foi lasagna (sau mai multe, dupa marimea vasului, dar sa nu fie inghesuite) si le lasi la fiert la foc mai molcom conform indicatiilor de pe pachet sau 3 minute.
3-Lasagna cu sos ragu si parmezan
5. Chiar daca folosesti foi de lasagna Barilla pe care scrie ca nu necesita fierbere, sa le fierbi pentru a nu trebui sa faci sosul bechamel prea lichid. Cand se ridica, scoti foile pe un prosop mare de bumbac sa se scurga de apa. Pentru a le scoate in siguranta, citire de la Ioana, folosesc un cutit pe care-l trec pe sub mijlocul foii de lasagna, il ridic usor si apoi o rastorn pe prosop.
4-Lasagna cu sos ragu si parmezan
6. Cand sunt gata toate foile, pregatesti sosul bechamel dupa reteta de aici, dar dubland cantitatile: adica vei folosi 100 gr unt, 2 linguri cu varf faina, 600 ml lapte. Sosul trebuie sa aiba consistenta destul de moale, adica daca-l scurgi cu o lingura, trebuie sa curga usor de pe ea. Daca ti se pare ca este inca prea grosut, adaugi treptat inca putin lapte.
1-Sos Bechamel
7. In tava pregatita torni pe fund putin sos bechamel si ungi fundul cu acel sos.
6-Lasagna cu sos ragu si parmezan
8. Asezi apoi 2 foi de lasagna, usor suprapuse.
9. Torni cca 2 polonice de sos ragu peste foi si nivelezi stratul cu dosul unei linguri.
7-Lasagna cu sos ragu si parmezan
10.Torni apoi cateva linguri bune de sos bechamel, sa fie distribuit pe toata suprafata.
8-Lasagna cu sos ragu si parmezan
11.Presari parmezan pe toata suprafata.
9-Lasagna cu sos ragu si parmezan
12. Continui straturile: iar foaie de lasagna, ragu, sos bechamel, parmezan pana pui deasupa ultimele foi de lasagna. Pe ultimul strat torni doar sos bechamel (nu mai pui ragu) si apoi presari mult parmezan.
10-Lasagna cu sos ragu si parmezan
13.Acoperi tava cu folie de aluminiu si dai la cuptor pentru 35 minute la 190C. Eu am omis s-o acopar si nu s-a intamplat nimic.
14. Pentru a obtine o crusta uniforma, deci mai aspectuoasa, se scoate folia si se porneste grillul (focul sa vina de sus), mutandu-l pe treapta cea mai de jos a cuptorului vasul (la mine arde rau grill-ul). Lasi sa se rumeneasca doua minute sau o urmaresti (am lasat 3, dar la mine e reglat foarte puternic si era s-o rumenesc prea tare).
2-Lasagna cu sos ragu si parmezan
Daca nu aveti aceasta optiune la cuptor, scoateti folia si lasati sa se rumeneasca.
15.Lasi sa se racoreasca 10-15 minute si apoi o servesti celorlalti, ar fi pacat sa nu gusti si tu, chiar daca urmezi o dieta. Este foarte buna si reincalzita la microunde sau in cuptor.
Sa va fie de folos!

Advertisements

Tagged: , , , , ,

2 thoughts on “Lasagna cu sos ragu si parmezan

  1. Ildikó 2014/06/13 at 7:37 pm Reply

    Minunata reteta. Iti multumim pentru descrierea minunata >:D<

    • Food Design 2014/06/16 at 5:15 am Reply

      Sper sa fie de folos vreodata. Scuze, raspund cu intarziere, am fost plecata. Multumesc pentru comentariu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: