Miniecleruri cu capsuni

Eu spun capsuni, nu capsune. Sper sa nu va deranjeze. Vestea buna este ca acest preparat nu contine indulcitor, decat cantitatea din doua plicuri de zahar vanilat. Acest zahar se pune doar in frisca. Este un desert extrem de usor din toate punctele de vedere (preparare si ca tip de prajitura) si in plus, potrivit acestui sezon fiind cu capsuni.
N-am comparat cu vechea reteta de coji de ecler mostenita de la mama, pe care nu stiu daca le-am pregatit vreodata. Imi era la indemana sa le cumpar. Acum, cand am testat si am vazut ca este o joaca de copii ca sa le prepar, n-am sa ocolesc sa le gatesc in casa. Nu sunt foarte goale la mijloc precum gogosile, mai mult aerate, le veti vedea in fotografie sectionate.

Miniecleruri cu capsuni
Masura cana=250ml
Ingrediente pentru 24 miniecleruri, dimensiuni dupa coacere 2.5-3cm x 7-8cm

INGREDIENTE
COJI
un sfert de cană cu lapte
un sfert de cană cu apă
100g unt
un sfert de lingurită cu sare
o jumătate de cană cu faina
2oua
FRISCA (sau crema de vanilie)
300g smantana pentru frisca
2 plicuri zahar vanilat
CAPSUNI
3-400g taiate bucatele
DECOR
optional zahar pudra vanilinat pentru pudrat
Miniecleruri cu capsuni

PREPARARE
1. Incalzeste cuptorul la 200 sau la 220grd daca nu pripeste prea tare vatra. Nu este prea din timp pentru ca prepararea este rapida. Nu uita sa mai protejezi la baza cuptorului cu o tava groasa, daca stii ca este un cuptor vechi si arde prea tare la baza preparatele usoare (ca de exemplu bezelele). Eventual le coci pe treapta cea mai inalta a cuptorului.
2. Pregatesti o tava (nu uriasa) cu hartie de copt. Nu ungi cu nimic.
3. Intr-o craticioara pui laptele, apa, sarea si untul taiat bucati de 3cm si asezi la foc moderat acest vas. Amesteci cu un tel para care sa nu zgarie oala daca aceasta este smaltuita.Se tine pe foc pana se topeste untul. Va fi un lichid infierbantat, fara sa fi ajuns la punctul de fierbere.

Minieclere cu capsuni
4. Apoi tragi vasul de pe flacara si incorporezi cu telul faina, cu miscari circulare. La mine nu a facut cocoloase.
Miniecleruri cu capsuni
5. Pui iar vasul pe foc moderat pentru 3.5-4 minute si amesteci continuu. Se va strange in jurul telului la un moment dat, mai scuturi ca sa cada, este in regula asta.
Miniecleruri cu capsuni
6. Opresti focul, pui in compozitia obtinuta un ou intreg si amesteci cu un mixer. Dupa ce a omogenizat, adaugi si pe al doilea si iar omogenizezi. Este gata. Obtii o pasta placuta care isi tine forma.
Miniecleruri cu capsuni
7. Cu un pos din silicon fara dui sau care sa aiba un dui mare de aproape 2 cm orificiu rotund, formezi niste omizi de vreo 6-7 cm (mai cresc la copt). Lasi spatiu de minim 1.5cm intre ele.
Miniecleruri cu capsuni
8. Introduci in cuptorul deja incins, pentru 25 minute, pe treapta din mijloc. In functie de cum coace, muti tava pe treapta de sus dupa primele 10-15 minute si la urmaresti sa creasca si rumeneasca fara sa se arda.
Miniecleruri cu capsuni
9. Le scoti pe un gratar la racit. Nu le lasi sa se raceasca in tava decat daca nu sunt prea rumene la baza, continua un pic sa se coaca pentru ca sunt micute si usoare/aerate.
Miniecleruri cu capsuni
10.In timp ce se racesc, prepari frisca conform instructiunilor de pe cutie sau de aici si tai bucatele cam de 1cm capsunile.
11.Tai in doua, pe lung, cojile de ecler si aplici cu posul cu dui gros de 1.5-2cm, frisca. Mie nu mi-a ajuns cantitatea de frisca obtinuta din 200 g smantana si am completat cu o crema de vanilie.
Miniecleruri cu capsuni
12.Garnisesti cu bucatele de capsuni
Miniecleruri cu capsuni
si pui capacul-coaja.
13.Aspectuoase sunt pudrate cu zahar. Ai mei le-au mancat fara, pentru ca se feresc de zahar … desi cer adesea dulciuri :) .
Sa va fie de folos!
Miniecleruri cu capsuni

Advertisements

Tagged: , , , , , , ,

One thought on “Miniecleruri cu capsuni

  1. […] Greseala a fost ca m-am repezit in cel mai mare dui pe care il am, doar o data in mai folosisem la miniecleruri si n-am realizat ca voi consuma doar pentru asta toata frisca. Ma aflam in faza ca nu mai aveam in […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: