Sos Bechamel

Inregistrez acest sos ca reteta separata pentru ca voi face trimitere la ea adesea in postarile care vor urma. Este un sos alb, baza pentru mancaruri sau folosit la obtinerea altor sosuri prin adaos de branza, mustar, marar, etc. Consta in incorporarea treptata a laptelui intr-un rantas cu unt. Tehnica de a face sos bechamel fara cocoloase consta in a lua urmatoarele masuri: focul mic, folosirea unui tel (din silicon daca oala are strat antiaderent sau smalt alb), laptele cald si sa amesteci mereu in sos. O reteta e-retete.ro
1-Sos Bechamel
INGREDIENTE
50 gr unt (pentru lasagna reduceti untul la 40g)
1 lingura cu varf faina alba
250 lapte fierbinte (300 ml lapte pentru un sos moale ca pt. lasagna)
sare
piper
nucsoara (optional)

PREPARARE
1. TopestI untul pe foc mic intr-o craticioara.
2-Sos Bechamel
2. Adaugi faina si amesteci bine cu telul pana obtii o crema, apoi lasi pe foc inca 1 minut, ca sa se prajeasca faina, dar amesteci mereu.
3-Sos Bechamel
3. Trage oala de pe plita si incepi sa incorporezi laptele cald putin cate putin la inceput. Daca laptele este prea fierbinte, nu e o problema doar ca se ingroasa rapid si trebuie pus mai cate putin si repede omogenizat cu telul.
4. Daca laptele nu e foarte fierbinte, se face operatiunea de incorporare a laptelui de la inceput turnand putin cate putin. Daca oala are stabilitate, se lucreaza cu doua maini turnand incet… ca la maioneza.
5. In acelasi timp invarti cu telul in sos. Continui tot asa: torni putin lapte, incorporezi cu telul, iar lapte, iar amesteci pana se termina laptele (lucrezi cu ambele maini, cu o mana torni laptele, iar cu cealalta manevrezi telul). Cand ai pus tot laptele si s-a cam fiert, daca sosul are o consistenta mai groasa decat doresti, poti adauga inca un pic de lapte. Lasi la fiert sosul inca 1 minut amestecand mereu.
6. Condimentezi cu sare si piper si eventual putina nucsoara.
Sos Bechamel
Sa va fie de folos!

Pentru lasagna se fac aceste cantitati dublu si varianta mai subtire din 300mlx2 (lapte).

Advertisements

Tagged: , , , , , ,

2 thoughts on “Sos Bechamel

  1. […] ca sa nu se faca cocoloase. Le prajesti 1 minut amestecand mereu. Ai mai multe poze explicative AICI. 3. Adauga in fir subtire laptele amestecand continuu (lucreaza cu ambele maini, cu o mana torni […]

  2. […] in lipsa puneti parmezan simplu razuit) 2 portii sos bechamel (din 600 ml lapte) conform retetei de aici un strop de ulei PREPARARE RAGU 1. Sosul ragu se poate pregati si cu 2-3 zile inainte dupa reteta […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: