Home-made Mascarpone

Mascarpone se poate prepara simplu, din doua ingrediente, la domiciliu. Veti obtine o compozitie neteda, cremoasa, groasa, mai consistenta decat cea din magazin si, desigur, mult mai ieftina decat sortimentele cu pretentii. Pentru asta, veti folosi fara grija smantana lichida cea mai ieftina.
Italienii folosesc aceasta branza in preparate dulci dar si sarate. Toti ati mancat si cunoasteti Tiramisu, exista insa multe alte retete delicioase cu mascarpone. Am observat in blogosfera, o avalansa de torturi si prajituri care au in componenta crema pe baza de mascarpone. Pentru Pasti v-am pregatit o surpriza dulce (am voie sa spun … “bestiala”?) care are in componenta si o crema din mascarpone si lamaie. Nu te-ai astepta sa fie atat de racoritoare avand la baza mascarpone. In plus, este placut aromata.

Stiu ca va preocupa sa aflati daca pretul justifica actiunea. Din 400 g de smantana lichida am obtinut 200g mascarpone. Eu cumparasem prea multe pachete si aveam de la un supermarket smantana lichida pentru frisca, marca lor proprie. Astfel, echivalentul unui pachet standard de mascarpone de 250g, ar insuma 7lei daca il pregatiti in casa. Calitatea este comparabila cu a celui mai scump mascarpone de pe piata.

click pe fotografii >> pt. o REZOLUTIE CORECTA
Mascarpone
INGREDIENTE
500 g smantana dulce lichida 30% grasime minim, de dorit 32% (am folosit doua pachete de 200g)
1 lingura zeama de lamaie
Mascarpone
PREPARARE
1. Pune smantana intr-o oala cu fund dublu sau una foarte groasa si incalzeste-o la foc mediu-scăzut, amestecand constant, pana cand ajunge la 85/90 ° C. Va dura aproximativ 15 minute. Daca da semne ca vrea sa clocoteasca, mai pune o plita de protectie sub oala si dai focul la minim.
2. Adauga sucul de lamaie si amesteci până când capata un pic de consistenta crema. Probeaza si vezi daca aceasta compozitie imbraca lingura cu o pelicula opaca, cam de consistenta laptelui de pasare, daca ai mai preparat asa ceva.
Mascarpone
3. Opresti focul si lasi sa se răcească in frigider, timp de 20 minute.
4. Pregatesti o panza densa, si o pliezi in doua daca nu este foarte compacta, in nici un caz tifon care are textura cu orificii prea mari. Daca ai o strecuratoare cu diametru mai mare, de vreo 15cm, o pui deasupra unui castron si cu panza deasupra, marginile le fixezi bine cu un elastic daca panza nu este suficient de mare.
Eu am fiert o batista nefolosita, veche, de buna calitate, densa, cu scopul de a se strange materialul si mai mult. Am improvizat o sedila,
Mascarpone
ancorand-o de manerele unei craticioare si i-am capsat doua pense acolo unde statea departe de peretii vasului. M-am zapacit, pentru ca aveam strecuratoare mare, puteam sa alcatuiesc mai simplu si elegant aceasta instalatie.
5. Torni crema de smantana ingrosata in sedila. Compozitia va mai fi un pic calduta. Daca s-a racit, nu-i bai.
Mascarpone
6. Acoperi cu folie alimentara sau un capac pe masura vasului, introduci vasul in frigider si lasi la scurs pentru 24 de ore (minim o noapte), timp in care va colecta zer si va separa branza mascarpone.
Mascarpone
Stratul de deasupra va avea consistenta unei smantani groase
Mascarpone
dar la fund va fi foarte vascoasa. Prin omogenizare obtineti o branza mascarpone densa si consistenta.
Daca nu o folosesti imediat, o transferi intr-un borcanel din sticla cu capac.
Sa va fie de folos!
Mascarpone

Advertisements

Tagged: , , ,

8 thoughts on “Home-made Mascarpone

  1. Mihaela 2014/04/15 at 2:50 pm Reply

    Didi, n-as avea rabdare sa fac asta, doar daca gustul e mai bun ca a celui din comert. Eu am gasit la Lidl cu 8 ron si pare convenabil. Ideea in sine e ok !

    • Food Design 2014/04/15 at 4:25 pm Reply

      Aceasta reteta va fi de folos celor din provincie, acolo unde nu sunt supermarket-uri gen Lidl sau Kaufland, etc. care sa aiba produse marca proprie. Mascarpone de import este de la 14 lei in sus cutia de 250g. Ca sa nu mai vorbesc, sunt localitati unde nici nu aprovizioneaza cu mascarpone.

      Da, cu 8 lei este foarte ok, la pretul asta nimic nu justifica pierderea de timp, cu conditia sa aiba atunci cand iti trebuie, in rice zi. Si marca proprie Kaufland este tot la 8 lei.

      In acest caz, oricum experimentam pt. ca imi ramasesera 3 cutii de smantana pt frisca in urma aprovizionarii pt. un eveniment si trebuia sa le folosesc.

  2. maria 2014/08/25 at 2:25 pm Reply

    de care smantana ai folosit?

    • Food Design 2014/08/25 at 6:12 pm Reply

      Marca proprie KAUFLAND era cea mai ieftina ce am gasit. 30% au toate. 32% are La Dorna dar deja e prea scumpa.
      Reteta este de folos localitatilor mici de provincie unde Mascarpone este la pret cam piperat, dar o smantana pt frisca decenta se poate gasi.

  3. maria 2014/08/26 at 10:20 pm Reply

    Multumesc mult pentru raspuns.

  4. ileana 2015/03/09 at 5:19 pm Reply

    chiar asa, o iei de pe foc si-o pui in frigider ?

  5. […] DE LAMAIE 225 g crema de branza mascarpone sau tip Philadelphia 1-2 linguri smantana pentru frisca 100 g zahar tos 2 lingurite coaja de lamaie […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: