Dulce de Leche

Va doresc sa aveti parte de o primavara vesela, optimista, deschizatoare de drumuri!

Aceasta crema caramel din lapte este iubita si cautata de multi dintre voi, nu doar pentru gust ci si pentru ca este baza pentru prepararea altor creme pentru prajituri. Daca fierbeti ingredientele un timp mai redus, obtineti sosul caramel, mai fluid, desigur, decat crema, folosit ca topping pentru inghetata, clatite, mere la cuptor.
asa cum imi imaginez, pentru ca ocazia este una cu totul speciala. Tort: Tortul cu dulce de leche si cocos rumenit Este o reteta selectata e-retete.ro

Dulce de Leche
INGREDIENTE
1 l lapte gras
200ml smantana lichida
480g zahar
1/4 lingurita- bicarbonat de sodiu
1 mic varf de cutit cu sare

PREPARARE
1. Incalzesti putin laptele (intr-o oala antiaderenta/teflonata pentru a evita lipirea)
2. Adaugi smantana, zaharul, bicarbonatul si sarea.
3. Aduci la punctul de fierbere, la foc mediu, timp in care il pazesti si amesteci din cand in cand.
4. Cand fierbe, reglezi focul cel mai mic posibil si il lasi 3 ore. Eu am pus dedesubtul oalei si o plita mica din tabla, protectie pentru astfel de ocazii. O folosesc si atunci cand prepar mamaliga ca sa nu o afum. Amesteci cam la 15 minute si il mai verifici. Laptele scade si vei vedea cum se inchide incet la culoare:
dupa 1 ora devine crem, dupa 2 ore e deja ca si caramelul, auriu, dar e inca moale. Dupa 2.5 ore incepe sa se ingroase. Pentru sos caramel tip topping pentru inghetata, este momentul sa opresti. Racesti o mica parte in frigider si observi consistenta. Daca il vrei mai gros, il mai fierbi 15minute sau cat doresti.
Dulce de Leche
Daca vrei si mai gros, il mai lasi pe foc pana ajunge la consistenta dorita dar sa tii cont ca se mai intareste considerabil dupa racire.
Dulce de Leche
Rezulta cam 650 g. Il poti pastra la frigider, timp de 4 saptamani, intr-un borcan din sticla inchis etans.

Dulce de Leche

Advertisements

Tagged: , , , , , , , , , , , , , ,

21 thoughts on “Dulce de Leche

  1. Diana 2014/03/01 at 2:15 pm Reply

    Pfoai , ce mistoooo …
    O primavara frumoasa sa ai , DIDI !

    • Food Design 2014/03/01 at 5:14 pm Reply

      Si tu, Diana!

      • Diana 2014/03/02 at 9:27 am

        Ms frumos !

  2. Mihaela 2014/03/01 at 2:43 pm Reply

    Preferatul meu, caramelul ! Iti doresc o primavara frumoasa cu multe realizari !

    • Food Design 2014/03/01 at 5:16 pm Reply

      Multumesc mult ca ai trecut pe aici, si tu sa te bucuri de zile de primavara linistite si multa bafta celor care se pregatesc de examene importante ;)

  3. tanaseaurica 2014/03/03 at 12:54 pm Reply

    hhhhhmmmm..atat de cremoasa si delicioasa, iti face pofta sa o incerci si sa o degusti exact asa cum e, in stare pura si fara nimic, deliciossss :D

    • Food Design 2014/03/03 at 12:58 pm Reply

      Aurica, de cate ori deschid frigiderul imi vine sa mananc asa, o lingurita :)

  4. Laura Nechita 2014/03/04 at 3:00 pm Reply

    Un adevarat deliciu dulceata de lapte, te cred ca te-ai lins pe degete :))))
    O primavara senina si calda, Didi!

  5. Lubita 2014/03/04 at 4:45 pm Reply

    Sa inteleg ca smantana ai pus-o odata cu laptele pe foc??? Ma tot uit dupa ea dar nu o vad. Multumesc de reteta,o trec la caiet!!

    • Food Design 2014/03/04 at 6:55 pm Reply

      Iti foarte multumesc Lubita pentru observatie! La preparare am omis, indrept acum. Scrisesem doar in introducere ca se pun toate la gramada. Iti multumesc!

  6. […] ca si cand l-ai fi cumparat de-a gata. INGREDIENTE 4-5 foi de napolitana format mic (19×28) DULCE DE LECHE 1 l lapte gras 3.5% 200 ml smantana grasa 30% 480 g zahar tos 1/4 lgr bicarbonat de sodiu IN PLUS […]

  7. Diana 2015/03/01 at 9:01 pm Reply

    Hey, ce bunatate vad eu aici!!!! Eu cand scap la cate un borcan de dulce de leche, nu ma mai poate opri nimeni :)))Buuun tareee!!!! Te pup cu drag si iti urez si eu o primavara dulce ca dulcele de leche ;)

    • Food Design 2015/03/02 at 5:43 am Reply

      Cred ca acest martisor a fost creat special pentru tine ;) Iti multumesc, Diana!

  8. […] DE TAPIOCA 500 ml lapte condensat slab >>> 1/2 cantitati dupa reteta mea de dulce de leche, dar fara bicarbonat!-fiert doar 1 ora 200 ml frisca din smantana dulce 150 g tapioca 300g piure de […]

  9. […] condensat 200 g unt 1 lg extract de vanilie VARIANTA 2 asa cum am si facut caramelul meu de aici https://dulceiutesarat.wordpress.com/2014/03/01/dulce-de-leche/ 2linguri cu varf de amidon 200 g unt 1 lg extract de vanilie GLAZURA 250g ciocolata neagra 3 […]

  10. […] laptele condensat 200 g unt 1 lg extract de vanilie VARIANTA 2 asa cum am si facut caramelul meu de aici 2linguri cu varf de amidon 200 g unt 1 lg extract de vanilie GLAZURA 250g ciocolata neagra 3 […]

  11. […] DE TAPIOCA 500 ml lapte condensat slab >>> 1/2 cantitati dupa reteta mea de dulce de leche, dar fara bicarbonat!-fiert doar 1 ora 200 ml frisca din smantana dulce 150 g tapioca 300g piure de […]

  12. […] te-ai afla!” Am incheiat citatul. :) INGREDIENTE 200ml smantana lichida pentru frisca 300ml lapte condensat indulcit 200ml zeama de limeta 1 lingura coaja rasa de limeta OPTIONAL: colorant alimentar […]

  13. […] cratita antiaderenta sau cu pereti foarte grosi (recomand antiaderenta din motivul mentionat si la dulce de leche infierbanti untul. Opresti focul si pui grisul in ploaie amestecand continuu cu telul pana […]

  14. […] confiate (baghete papaya, cirese confiate, etc.) -sos caramel din dulce de leche dupa reteta de aici PREPARARE COSULET DIN ZAHAR ARS 1. Captusesti cu folie din aluminiu peretii unei forme cu pereti […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: