Pui cu ciuperci la cuptor (Chicken&mushrooms in wine sauce, baked)

Zilele trecute aprovizionasem cu ciuperci champignon, cu gandul sa prepar o ciulama. In dimineata aceea, newsletterul de la draga noastra Ioana , ma anunta despre un preparat de pui cu ghebe si vin rosu la cuptor. Pentru mine, mai toate mancarurile care au adaos de vin, imi par bune si mi-am zis ca nu poate sa fie grav daca prepar cu ciuperci champignon. Aveam doar piept de pui dezosat, Ioana recomanda pulpe de pui cu os sau aripi. Ar fi fost probabil si mai gustos daca aveam o carne cu os, dar si adaptarea aceasta ne-a placut, eu apreciez cel mai simplu dupa cantitatea de mancare ramasa in farfurie. N-a lasat nimeni, nimic.
I-am facut o garnitura din orez basmati simplu, alb, la abur dupa metoda de aici . La fel de bine ar fi mers cu o mamaliguta alaturi.
Am modificat niste cantitati, voi scrie in paranteza.

click pe fotografii >> pt. o REZOLUTIE CORECTA
Pui cu ciuperci la cuptor
Pui cu ciuperci la cuptor
INGREDIENTE
450 g carne de pui: aripi fara varfuri, pulpe (am pus 650 g piept de pui)
450 g ghebe congelate (am pus 500 g champignon)
2 cepe marisoare
1 morcov mic
4-5 catei usturoi
1 lingura cu varf pasta de rosii
1/2 conserva de rosii (de 400 gr)-am pus 1 conserva intreaga
1/4 legatura patrunjel (am pus 1/2)
2 fire cimbru (proaspat sau uscat)
1 lingurita pudra de hribi (optional)-(nu am!)
100 ml vin rosu sec (cand nu am, inlocuiesc cu 3-4 linguri otet balsamic)
2 linguri ulei
sare, piper

PREPARARE
1. Pregatesi o tava cu pereti mai inalti pentru cuptor. Ar fi bine sa aiba capac.
2. Am spalat carnea cu apa rece, am scurs-o bine de apa, am taiat-o cuburi cam de 2cm latura.
3. Intr-o tigaie larga rumenesti carnea in uleiul incins, amestecand sau scuturand tigaia. Focul sa fie mare.
Pui cu ciuperci la cuptor
Carnea daca este inghesuita in tigaie, fierbe in suc propriu. Este bine ca tigaia sa fie incapatoare. Presari cu sare si piper, amesteci de cateva ori, dupa care o scoti carnea pe o farfurie. In tigaie ar trebuie sa ramana cam 2 linguri de sos.
4. Inte timp toci ceapa fin cuburi, razi pe razatoare morcovul si le calesti in sosul ramas, dupa ce ai scos carnea.
5. Se adauga ceapa tocata fin si morcovul dat pe razatoarea mica si calesti, pana ceapa e moale. Adaugi usturoiul si mai calesti 1 minut. Adauga pasta de rosii si calesti inca 3 minute.
Pui cu ciuperci la cuptor
6. Daca pui ghebe congelate, nu le decongelezi inainte. Eu ciupercile proaspete le-am feliat iar pe cele mari le-am mai dat si in doua. Le pui in tigaie la calit putin timp.
7. Mixezi conserva de rosii pe care o adaugi peste ciuperci.
8.,Adaugi vinul, rosiile mixate in blender, pudra de hribi, patrunjelul tocat si frunzulitele de cimbru. Aduci totul la fierbere pt 5 minute.
10.Trebuie sa ai un sos consistent, dar totusi usor lichid, fiindca va scadea un pic la cuptor. Adaugi 150 ml apa fierbinte.
11.Condimentezi sosul de ciuperci cu sare si piper dupa gust.
12.Pui carnea intr-o tava cu pereti inalti care merge la cuptor. Torni sosul de ciuperci peste ea si scuturi ca sa se aseze bine.
Pui cu ciuperci la cuptor
Acoperi tava cu capacul daca are, sau folie de aluminiu etansand cat mai bine, ca sa nu se evapore sosul.
Adnia imi spune ca sa nu mai pun folie, pt. ca este mai sanatos cu hartie de copt, dar hartia nu etanseaza precum folia din aluminiu. Cel mai bine e cu capac.
13.Dai tava la cuptor, la 180C pentru 45 minute (daca ai folosit aripioare) sau 1 ora (daca ai folosit pulpe). Eu am pus piept fara os, puteam sa las mai putin, dar la jumatatea timpului am redus focul si am lasat 45 de minute.
Sa va fie de folos!

Advertisements

Tagged: , , , , ,

4 thoughts on “Pui cu ciuperci la cuptor (Chicken&mushrooms in wine sauce, baked)

  1. Rocsy Ciobanu 2014/02/27 at 8:17 pm Reply

    Daca ai sti tu cat de mult imi place. Pentru mine este o nebunie un astfel de preparat!

    • Food Design 2014/02/27 at 8:18 pm Reply

      Da? O sa mai trec pe la tine ca sa vad variante de preparare. Iti place ca nu e cu peste :P

  2. tanaseaurica 2014/03/03 at 12:56 pm Reply

    a iesit perfect de bine si foarte apetisanta, iti face pofta instantaneu si sigur are un gust si o aroma unica si minunata :)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: