Muschiuleti de vita cu sos bordelaise

Astfel am preparat friptura care a stat pe masa noastra de Revelion. Este al doilea preparat postat care imi cere demi-glace. V-am vorbit despre acesta in reteta Cotlet de manzat cu sos de lagume balsamic.
Sosul bordelaise, desi mai fin, desigur, mi-a amintit de sosul din vin pe care il prepara tatal meu la friptura de vanat. El si bunicul erau vanatori pasionati, tata a crescut caini de vanatoare pe care i-a antrenat si participa la mari sesiuni de vanatoare organizate in padurile Mehadiei si nu numai.
Putini dintre noi prepara demi-glace in afara sferei restaurantului dar, sa nu ne isterizam descurajandu-ne de la a prepara acest savuros sos din vin. Demi-glace l-am inlocuit ca si in reteta precedenta cu supa din carne si legume super-concentrata preparata de mine, scazuta de la 2.5 litri, la o cana. Carnea si legumele din supa mi-au folosit la salata de boeuf. Scriu reteta corecta, asa cum am selectat-o de la Ioana e-retete.ro si asta este de fapt singura exceptie pe care am facut-o, am precizat in paranteza.
Insist, carnea sa nu fie inabusita in sos. Am renuntat sa mai prepar friptura de vita (daca nu este batrana) inabusita “pana devine moale, patrunsa” cum zice folclorul. Isi pierde suculenta, savoarea. Desi in sos, devine o bucata fibroasa uscata, greu de inghitit.
Mi-ar placea ca atunci cand merg la restaurant sa gasesc in meniu acest fel de mancare. Avand demi-glace (obligatoriu intr-o bucatarie de restaurant), se intocmeste repede, clientul nu trebuie sa astepte prea mult timp.
Muschiuleti de vita cu sos bordelaise
Muschiuleti de vita cu sos bordelaise
INGREDIENTE
PENTRU FRIPTURA
500 g muschi vita
1 lingura piper negru boabe (am folosit piper Garlic parte din premiul de la Brandusa si Magazinul de Mirodenii)
sare de mare
2 fire rozmarin (am pus de la plic)

PENTRU SOSUL BORDELAISE
1/2 cana vin rosu sec (Pinot Noir, Merlot)
1 fir cimbru
1 foaie dafin
1 lingura ceapa rosie tocata
1/2 lingurita piper negru boabe
3 linguri cu varf demi-glace (am inlocuit cu 1 cana supa de carne si legume scazuta de la 2.5l)
1 lingurita rasa amidon (sau faina)
2 linguri unt rece (80% grasime)

PREPARARE FRIPTURA
1. Intr-un mojar se striveste piperul negru cu sarea de mare daca este boabe. Se adauga rozmarinul tocat marunt. Se imprastie acest amestec pe blatul de lucru.
3. Se taie muschiul de vita felii de 3 cm grosime daca este mare. Eu am gatit cu muschiuleti, n-a mai fost cazul. Se trec feliile prin condimentele de pe masa.
4. Se incing 3 linguri de ulei intr-o tigaie. Se adauga feliile de vita (nu le inghesuiti in tigaie, mai bine preparati in doua transe daca mariti cantitatile). Se prajesc pe prima parte 5 minute, apoi se intorc si se se prajesc 4 minute si pe a doua parte.
Daca o doriti carnea in sange: 2.5 minute/parte sau mediu facuta, sa ramana roz la mijloc 4 minute/prima parte si 3 pe cealalta parte.
3-Muschiuleti de vita cu sos bordelaise
5. Prajiti restul de carne daca a ramas. Se scoate carnea pe o farfurie si se acopera cu folie de aluminiu pana e gata sosul.

PREPARARE SOS BORDELAISE
1. Se pun: vinul, ceapa, cimbrul, dafinul si piperul boabe intr-o craticioara la fiert. Se fierb la foc mediu pana vinul scade aproape de tot (raman cam 2 linguri).
2. Se adauga demi-glace si amidonul/faina dizolvata intr-o lingura de apa si se amesteca pana se dizolva complet si sosul ajunge la fierbere. Se fierbe 2 minute din acel moment.
Eu am pus supa concentrata si am scazut-o la jumatate, spre final am adaugat amidonul dizolvat.
3. Daca doriti un sos mai legat, adaugati amidon/faina.
4. Se strecoara sosul si se pune pe foc mic (eu nu l-am strecurat). Se adauga in sos untul taiat cubulete, pe rand, fiecare transa adaugandu-se cand transa anterioara este dizolvata complet.
5. Se gusta sosul de sare si se adauga daca e cazul.
6. Se serveste muschiul cu piure de cartofi si stropit cu sosul bordelaise.

Sa va fie de folos!

Advertisements

Tagged: , , , , , , , ,

12 thoughts on “Muschiuleti de vita cu sos bordelaise

  1. Mary 2014/01/10 at 1:41 pm Reply

    Am sosit, am citit, mi-a placut!
    Astept sa o postezi pe bucataras ca sa o pot trece la favorite!!!

    • Food design 2014/01/10 at 2:12 pm Reply

      Ma bucur ca ai trecut pe aici. Daca n-ai terminat carnea de porc, merge de minune si cu friptura de porc.

  2. Rocsy Ciobanu 2014/01/10 at 8:04 pm Reply

    Cat de apetisant..

  3. Haplea 2014/01/13 at 7:41 pm Reply

    Arata tare bine!!!

  4. Laura Nechita 2014/01/15 at 5:02 pm Reply

    Rasfat culinar! Bravoo, Didi!

  5. Lubita 2014/01/15 at 5:03 pm Reply

    Imi place mult carnea de vita dar cum vitele noastre nu sunt ca cele din Argentina,ma feresc sa gatesc mai ales fripturi,la gratar nici nu ma gandesc!!asa ca raman cu privitul pe la voi!!

    • Food design 2014/01/15 at 5:16 pm Reply

      De ce? Vaca nebuna era in Anglia. Eu nici cand s-a creat fals isteria impotriva castravetilor de acum 2 ani, parca, n-am dat crezare manevrelor lor de manipulare in interes economic.

  6. Timea 2014/01/18 at 8:39 pm Reply

    Ce bunatate de mancare!

    • Food design 2014/01/19 at 5:59 am Reply

      Timea, ma bucur mult ca ai trecut pe aici. Ma bucur daca iti place. Pate intr-o zi iti va fi de folos!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: