Garnitura din orez cu fidea prajita (Rice and fried noodles)

Fiindca este o mancare de post, inversez ordinea operatiilor si inregistrez cu prioritate aceasta garnitura din orez basmati premergator unei retete care fara acest orez insotitor, isi pierde din farmec. La categoria mancaruri cu orez, asa il prepar cel mai des, pentru ca inlocuieste painea atunci cand gatesc mancaruri cu sos: mancare cu bame, mancare chinezeasca (atunci il prefer alb si fara fidea dar metoda de preparare este aceeasi), ficatei, etc.
Cu pilaful romanesc nu are nici o legatura decat ca este tot o mancare cu orez. Este aspectuos datorita fidelei prajite si turmericului galben.
Imi place orezul preparat la abur.
1-Garnitura din orez cu fidea prajita

INGREDIENTE
1 cana de orez basmati fara varf (nu mi-a reusit bine cu alt tip de orez cu bob lung)
1+1/2 cana supa de carne sau apa
3 cuiburi de fidea
1 lingura ulei pt prajit fideaua
Sare- 1 lingurita
1 lingurita rasa de turmeric sau putin sofran dezlegat in putina apa
1 cub unt
OPTIONAL: 1 ceapa calita

PREPARARE
De regula, orezul basmati nu este nevoie sa-l mai alegem.
1.Intr-o tigaie la foc moderat punem 1 lingura ulei si zdrobim 2-3 cuiburi de fidea la prajit pana devine cafenie. Amestecam neaparat continuu (si reducand focul) timp de cca 2 minute sau pana prinde uniform culoarea dorita.

2.Punem in steamer 1 cana orez spalat bine din mai multe ape si scurs cat de cat.
Cei care nu aveti steamer, desigur ca puteti prepara fara grija dar conditiile obligatorii sunt:
-focul dat la minim, abia “sa palpaie”
-se va prepara intr-o oala non-aderenta musai si care sa fie prevazuta cu capac etans
-puneti 1-2 linguri de ulei pe fundul vasului inainte de a pune orezul

3.Rasturnam peste el fideaua si uleiul in care s-a prajit, sarea, 1/3 lingurita turmeric, ceapa calita daca dorim si apa rece 1+1/2 cana.
Nu punem mai mult! Scopul este sa se faca in abur si sa nu se lipeasca bob de bob.
2-Garnitura din orez cu fidea prajita
4.Se fierbe inchis etans cu capacul cca 15-20 minute timp in care nu se amesteca si nu se ridica capacul pentru a nu pierde aburul. Focul este dat la minimum posibil eventual pe ochiul cel mai mic daca nu este reglat la foarte mic ochiul aragazului vostru.
Dupa acest timp gustam, daca tipul de orez pe care l-ati cumparat inca este tare in mod neplacut, mai adaugati 1/3 cana apa si continuati fierberea 5-10 minute, depinde de oala, dar nu trebuie sa fie transformat intr-o masa compacta, boabele de orez nu trebuie sa stea lipite dupa ce il afanam la final.
3-Garnitura din orez cu fidea prajita
5.Dupa ce steamer-ul s-a oprit, se adauga 1 cub de unt.
6.La final se vantura cu miscari de jos in sus cu paleta ca sa nu apuce sa se raceasca cu boabe lipite intre ele. Se acopera pana la servire, cat mai cald.

Sa va fie de folos!
4-Garnitura din orez cu fidea prajita

Advertisements

Tagged: , , , , , , , , ,

13 thoughts on “Garnitura din orez cu fidea prajita (Rice and fried noodles)

  1. Lubita 2013/11/29 at 8:39 pm Reply

    Buna garnitura,da carnita nu???
    weekend minunat!!

    • Food design 2013/11/29 at 9:04 pm Reply

      Voi posta dupa 2 Decembrie si reteta preparatului cu carne.

  2. Russel Ray Photos 2013/12/20 at 2:37 am Reply

    Thanks for letting me camp out in your blog for a little while today. I had a great time and tried to leave my campsite as good as when I arrived. I’ll be back!

  3. […] rece, pentru minim 30 de minute (pana se raceste orezul). Orezul il prepari la abur dupa metoda de aici, doar cu apa si sare, fara alte condimente. dureaza doar 10 minute pentru ca este bobul foarte mic. […]

  4. […] rece, pentru minim 30 de minute (pana se raceste orezul). Orezul il prepari la abur dupa metoda de aici, doar cu apa si sare, fara alte condimente. dureaza doar 10 minute pentru ca este bobul foarte mic. […]

  5. […] ramane neconsumat o parte din orezul gatit la abur pe care il mancam in loc de paine impreuna cu mancarurile cu sos. Acest orez ramas il puteti […]

  6. […] 1. Intr-un castron incapator, amesteci ceapa verde taiata mic impreuna cu uleiul si condimentele precizate. 2. Speli cu apa rece carnea, o scurgi bine de apa. Dai in doua pulpele de pui. Eu indepartez pielea de obicei. Le-am crestat cam 1 cm adancime in partile carnoase ca sa patrunda aromele. 3. Imbraci cu amestecul condimentat fiecare bucata, o freci bine ca sa patrunda in crestaturi si ceapa verde si le asezi in vasul de aragaz una langa alta. 4. Dai in doua cateii de usturoi si impanezi carnea in crestaturi. 5. Dai drumul la cuptor la 220 grade si lasi in asteptare. 6. Taie ceapa in doua, si apoi transversal, solzi. O imprastii peste carne. 7. Taie morcovul fie rondele, fie baghetute asa cum am procedat eu. 8. Decojesti rosiile si le tai cubulete mici. Le adaugi in tava impreuna cu rosiile continute de conserva. Pentru mai mult sos, mai adaugi o lingura de pasta de rosii dezlegata intr-o cana de supa sau apa. Eu n-am pus pentru ca nu permitea capacitatea vasului dar ar fi trebuit mai mult sos. 9. Presari cu putina sare, chilli si piper. Scuturi tava ca sa intrepatrunda rosiile, bucatile de carne. 10. Toci marunt patrunjelul si il presari pe deasupra. 11. Pui capacul la tava. Daca nu ai, etanseaza cu folie din aluminiu si coci la cuptor pentru 30 de minute, la 220grade. 12. Scoti tava, ridici capacul neaparat cu manusi de protectie la vase fierbinti pentru ca te poate arde aburul care navaleste cand ridici capacul. 13. Ridici la suprafata bucatile de carne si le intorci, legumele ramanand ca un pat. 14. Scufunzi maslinele in sos printre bucatile de carne. Scuturi cu grija de 2-3 ori tava ca sa se aseze continutul. 15. Introduci la cuptor tava fara capac, pentru inca vreo 30-40 de minute, pana se rumeneste carnea si se ridica un pic de gasime la suprafata. La mine este putina grasime pentru ca am scos pielea. Se mananca alaturi de orez basmati preparat la abur. […]

  7. […] lasat nimeni, nimic. I-am facut o garnitura din orez basmati simplu, alb, la abur dupa metoda de aici . La fel de bine ar fi mers cu o mamaliguta alaturi. Am modificat niste cantitati, voi scrie in […]

  8. […] aceasta reteta as pune-o poate pe urmatorul loc. Simplu de preparat! Supa aceasta, neinsotita de orezul basmati preparat la abur, isi pierde mult din savoare. Meniul poate fi completat cu o salata, neaparat […]

  9. […] mananca cu mamaliga. Cui nu ii place mamaliga, poate sa prepare piure sau orez la abur. Sa va fie de folos! POATE ITI PLACE SA RASFOIESTI SI … click pe […]

  10. Sambusek | Atelierele Roua 2017/01/02 at 1:07 pm Reply

    […] greceasca. ;) INGREDIENTE 1/2 de pachet de foi de placinta proaspete necongelate (400g) 200g orez fiert cu sare si curcuma 1 lingura ulei 1 ceapa taiata marunt 300g piept de pui dezosat, fara piele 1 legatura patrunjel […]

  11. Sambusek | FOOD DESIGN 2017/03/05 at 5:27 am Reply

    […] greceasca. ;) INGREDIENTE 1/2 de pachet de foi de placinta proaspete necongelate (400g) 200g orez fiert cu sare si curcuma 1 lingura ulei 1 ceapa taiata marunt 300g piept de pui dezosat, fara piele 1 legatura patrunjel […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: