Zacusca cu dovlecei – varianta rapida (Vegetable stew with zucchini)

Mi s-a aprins un bec mare la un titlu din lalena.ro: “Varianta rapida de zacusca”. Wooow! … cum se poate una ca asta!?
Mie care-mi place sa mananc zacusca dar mi-e o lene iremediabila sa o fac, mi-am zis in sine precum Ion Creanga cand a dibuit pupaza: “Taci, lelita, ca te-am captusit eu!” Zis si facut, zacusca.
Acum trebuie sa va marturisesc ca dintotdeauna nu mi-au placut dovleceii. Am testat cateva variante de mancaruri cu sau fara smantana, cu sau fara carne, la cuptor sau pe plita, cu cascaval topit … nu m-am dres cu nimic. Mi-am zis sa ma mai fortez cu inca o incercare.
Acestea fiind spuse, acum, la o luna dupa ce am finalizat-o si mancat-o, va declar cu sinceritate ca mi-a placut chiar mult, n-am simtit gust de dovlecel ci de legume coapte.
Va va placea cu siguranta si va recomand s-o incercati neaparat. Marele avantaj este ca nu se face cu mult ulei si legumele sunt coapte la cuptor. Vestea foarte proasta este insa ca mi-au iesit fix numai doua borcanele de 430 g. Nu stiu ce e de facut, pt. ca daca pun deodata mai multe legume si incarc prea mult tava, nu se vor coace bine si vor fiarbe in zeama lor.
Totusi, eu am cuptor mare si prin urmare si o tava incapatoare, o data si jumatate ingredientele nu ar fi nici o problema sa le prepar deodata. Mai mult nu stiu sa va zic, decat ca trebuie facuta si ca mi-am tras o pacaleala strasnica, mananc dovlecei si nu stiu.
1-Zacusca de dovlecei
INGREDIENTE
Dovlecei- 2 buc medii sau 6 mici (eu am pus cu frica doar 4)
Ceapa alba -2 buc
Morcovi -3 buc
Ardei gras rosu -3 buc
Rosii -3 buc medii
Usturoi (catei) -5 buc
Ulei de floarea soarelui-3 linguri
Sare 1 lingurita (potriviti dupa gust)

PREPARARE
1.Ungeti tava de cuptor cu ulei si adaugati dovleceii taiati bucati medii.
Daca sunt dovlecei mai batrani aveti grija sa-i curatati de coaja si seminte, la mine nu a fost cazul.
2.Tot acolo adaugati ceapa taiata feliute si morcovii rondele.Ceapa sa nu fie fin taiata caci se va arde inainte ca celelalte legume sa se coaca.
3.Ardeii si rosiile se curata de cotoare, se pun deasupra celorlalte legume – asa intregi cum vedeti in poza.
Stropiti cu putin ulei (eu am folosit o seringa in loc de un recipient de spray pentru ulei) si puneti la cuptor incalzit la 220-250 grade.
4.Lasati legumele cam o ora la cuptor – la jumatatea timpului scoateti tava si le mai amestecati cu o lingura, rosiile si ardeii se intorc pe cealalta parte.
5.Lasati pana legumele se rumenesc frumos, va avea un gust mai bun zacusca.
Dupa ce opriti cuptorul, mai lasati tava acolo pentru 20 minute.
2-Zacusca de dovlecei
6.Ardeii ii acoperiti cu o folie sa “transpire” putin si sa-i puteti curata mai usor.Eu i-am pus intr-o punga.
Dupa ce se racoresc putin, curatati de coaja rosiile si ardeii.
7.Puneti toate legumele intr-un robot/blender si mixati bine.
Puteti sa le faceti pasta mai fina, sau lasati mai bucatele, chiar si la cutit merg maruntite.
8.Cam asa am maruntit eu legumele, mai grunjos.
3-Zacusca de dovlecei
9.Turnati zacusca intr-un tuci/cratita cu fund mai gros, potriviti de sare si adaugati usturoiul pisat si lasati sa fiarba cam 15 minute la foc incet.
Pentru a le pune in borcane recomand sa le fierbeti mai mult, cam 40 de minute.
Procesul de conservare este acelasi ca si la Zacusca de vinete.
Cei care vor face pt. la iarna, neaparat sa respecte procedurile de conservare care stiu ei ca le-au mers si in alti ani: sterilizare, pus aspirina/conservant ca sa nu ma bombaniti la iarna ca v-a fermentat.
10.Lasati putin sa se racoreasca si o savurati, ca o salata…sau pe paine, la mic dejun si nu numai.
5-Zacusca de dovlecei
Sa va fie de folos, … macar pentru la anul!
TIPS:
Aveti grija sa nu incarcati tava cu prea multe legume, ca sa se rumeneasca/coaca bine si sa nu fiarba in zeama lor.
Ardeii daca au peretii subtiri se curata mai greu de pielita. Luati cat puteti, nu insistati sa va enervati, puteti sa-i lasati si asa caci oricum se blenduiesc.
Eu nu i-am tocat pasta fina, imi place sa vad un pic de textura.
4-Zacusca de dovlecei

Advertisements

Tagged: , , , , , , ,

5 thoughts on “Zacusca cu dovlecei – varianta rapida (Vegetable stew with zucchini)

  1. merisor 2013/11/21 at 9:46 pm Reply

    Foarte buna zacusca ta!
    Si ce culoare placuta are!
    Si ce prezentare frumoasa!! :)

    • Food design 2013/11/22 at 10:23 am Reply

      Multumesc, Meri. Timp mult salvat cu metoda asta si gustul este foarte ok.

  2. Andreea Mohorea 2013/11/21 at 10:35 pm Reply

    De retinut !!! Super …

    • Food design 2013/11/22 at 10:21 am Reply

      Andreea, imi pare rau ca n-am reusit sa o postez mai din timp.

  3. […] fara framantare sau dospire este la mare moda in blogosfera, ca si pizza rapida la tigaie sau zacusca-varianta rapida, ai crede ca au aparut dupa legea cererii si a ofertei, cerere din partea celor foarte ocupati, dar […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: