Zacusca cu dovlecei – varianta rapida (Vegetable stew with zucchini)

Varianta mai usoara si mai rapida de a prepara zacusca. Aici este varianta cu dovlecei. Sursa: lalena.ro1-Zacusca de dovlecei
INGREDIENTE
Dovlecei- 2 sau 4 sau 6 mici (depinde de marime)
Ceapa alba -2 buc
Morcovi -3 buc
Ardei gras rosu -3 buc
Rosii -3 buc medii
Usturoi (catei) -5 buc
Ulei de floarea soarelui-3 linguri
Sare 1 lingurita (potriviti dupa gust)

PREPARARE
1. Ungeti tava de cuptor cu ulei si adaugati dovleceii taiati bucati medii.
Daca sunt dovlecei mai batrani aveti grija sa-i curatati de coaja si seminte, la mine nu a fost cazul.
2. Tot acolo adaugati ceapa taiata feliute si morcovii rondele. Ceapa sa nu fie fin taiata caci se va arde inainte ca celelalte legume sa se coaca.
3. Ardeii si rosiile se curata de cotoare, se pun deasupra celorlalte legume – asa intregi cum vedeti in poza.
Stropiti cu putin ulei si introduceti tava la cuptorul incalzit la 220-250 grade.
4. Lasati legumele cam o ora la cuptor – la jumatatea timpului scoateti tava si le mai amestecati cu o lingura, rosiile si ardeii se intorc pe cealalta parte.
5. Lasati pana legumele se rumenesc frumos, va avea un gust mai bun zacusca.
Dupa ce opriti cuptorul, mai lasati tava acolo pentru 20 minute.
2-Zacusca de dovlecei
6. Ardeii ii acoperiti cu o folie sa “transpire” putin si sa-i puteti curata mai usor. Eu i-am pus intr-o punga. Nu insistati daca nu se curata usor, pot ramane si cu coaja.
Dupa ce se racoresc putin, curatati de coaja rosiile.
7. Puneti toate legumele intr-un robot si mixati bine.
Puteti sa le faceti pasta mai fina, sau lasati bucatele, asa cum am procedat.
8. Cam asa am maruntit eu legumele, mai grunjos:
3-Zacusca de dovlecei
9. Turnati zacusca intr-un tuci/cratita cu fund mai gros, potriviti de sare si adaugati usturoiul pisat si lasati sa fiarba cam 15 minute la foc incet.
Daca legumele lasa multa zeama, puteti continua fierberea la foc mic chiar si pana la 40 de minute. Puneti o tinichea sub fundul cratitei daca este facuta din material prea subtire.
Procesul de conservare este acelasi ca si la zacusca de vinete.
Cei care o vor gati pt. la iarna, neaparat sa respecte procedurile de conservare care stiu ei ca le-au mers si in alti ani: sterilizare, eventual pus aspirina.
10. Lasati putin sa se racoreasca si o savurati ca pe o salata, sau pe paine prajita / crackers la mic dejun si nu numai.
5-Zacusca de dovlecei
Sa va fie de folos!
TIPS:
Aveti grija sa nu incarcati tava cu prea multe legume, ca sa se rumeneasca/coaca bine si sa nu fiarba in zeama lor.
Ardeii daca au peretii subtiri (kapia) se curata mai greu de pielita. Puteti sa ii lasati cu coaja. Eu nu i-am tocat pasta fina, imi place sa vad un pic de textura.
4-Zacusca de dovlecei

Advertisements

Tagged: , , , , , , ,

5 thoughts on “Zacusca cu dovlecei – varianta rapida (Vegetable stew with zucchini)

  1. merisor 2013/11/21 at 9:46 pm Reply

    Foarte buna zacusca ta!
    Si ce culoare placuta are!
    Si ce prezentare frumoasa!! :)

    • Food design 2013/11/22 at 10:23 am Reply

      Multumesc, Meri. Timp mult salvat cu metoda asta si gustul este foarte ok.

  2. Andreea Mohorea 2013/11/21 at 10:35 pm Reply

    De retinut !!! Super …

    • Food design 2013/11/22 at 10:21 am Reply

      Andreea, imi pare rau ca n-am reusit sa o postez mai din timp.

  3. […] fara framantare sau dospire este la mare moda in blogosfera, ca si pizza rapida la tigaie sau zacusca-varianta rapida, ai crede ca au aparut dupa legea cererii si a ofertei, cerere din partea celor foarte ocupati, dar […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: