Lipii rapide la tigaie (Quick Pita Bread to the pan)

In blogosfera, gasiti zeci de retete pentru prepararea lipiilor, la tigaie sau la cuptor (astea la cuptor se usuca repede si trebuiesc scoase aproape deloc rumene), unele cu miere, altele cu iaurt sau lapte, cu praf de copt sau drojdie, pe masura ce le voi incerca pe toate voi mai posta alte variante explicand care sunt diferentele la produsul finit.
Reteta aceasta de varianta de lipie este cea mai simpla (rapide sunt toate).
Nu stiu daca este formula optima deoarece nu le-am incercat pe celelalte.
Pe aceasta am preparat-o de multe ori si mi s-a parut potrivita ca sa insoteasca frigaruile, avand gust de painica de casa si minune, se coc in doua minute.
Nu este acel tip de lipie care se umfla ca o gogoasa, pentru frigarui n-am vrut sa fac reteta aceea.

1-Lipii rapide la tigaie

INGREDIENTE
Ingredientele sunt pentru 5 lipii cu diametrul de 20 cm.
Faina-250 g (eu am folosit tip- 650)
Sare-0.5 lingurita
Unt – 2 linguri sau ulei de floarea soarelui-3 linguri (Se poate folosi si ulei de masline)
Drojdie -15 g proaspata sau uscata cf. instructiunilor de pe plic
Apa -130 ml (sau lapte, eu aici am preparat cu apa)
Zahar-1 lingurita

PREPARARE
1.Intr-un vas gradat se masoara 125 ml apa calduta.
2.Drojdia daca e proaspata se freaca intr-o ceasca cu zaharul pana lichefiaza.
2.Intr-un castron incapator se pun 250g faina. Se procedeaza ca la paine, se amesteca intr-un cuib in faina drojdia lichefiata, sarea si cu putina faina se formeaza o maia semilichida. Se acopera cu un prosop, se depune intr-un loc caldut si ferit de curent si se lasa la crescut 15-30 min pana face spuma.
La cea uscata se amesteca drojdia cu zaharul si apa calduta ca tinuta la soare 15 min sau pana face spuma. Se tine intr-un loc ferit de curent. Atentie! Daca folositi drojdie uscata care nu necesita dizolvare in apa (dr. Oetker), nu va trebui sa faceti acest pas.
3.Dupa ce maiaua a crescut, in castronul cu faina se adauga sarea si untul sau uleiul.
4.Incepeti sa framantati aluatul. Cand incepe sa se desprinda de vas si de mana, il scoateti pe blatul de lucru si continuati faramantatul cateva minute (2-3). Daca blatul nu este lucios, presarati faina in prealabil, pe blat. Aluatul devine placut si usor de modelat.
5.Il puneti intr-un bol si il lasati cam 30 de minute sa creasca, intr-un loc ferit de curent. Se va acoperi cu o folie (unsa coca in prealabil cu ulei), prosop sau capac.

click pe fotografii >> pentru ZOOM-IN
2-Lipii rapide la tigaie
6.Dupa acest timp, scoateti aluatul pe masa infainata si il taiati in 5 bucati (20cm diametru) sau 4 daca le doriti mai mari. Formati 5 bile si le lasati 5 minute la odihnit. Pe blat intindeti cu sucitorul cate o lipie cat de subtire puteti (1.5mm).
3-Lipii rapide la tigaie
7.Incingeti bine la foc mediu o tigaie veche non aderenta, mai groasa.
8.Foaia o puteti lua cu mainile direct, fiind mica nu se rupe, sau o rulati pe sucitor si o transferati in tigaia incinsa deruland-o (in cazul acesta cred ca trebuie putin infainata o parte). Focul sa fie mediu spre iute si se coace circa un minut pe o parte si un minut pe cealalta parte. Le intoarceti cu o paleta. Daca focul e prea mic si stau prea mult in tigaie se scorojesc si nu le mai puteti rula.
9.Le depozitati intr-un prosop pliat, acoperite bine.
4-Lipii rapide la tigaie
10.Sunt bune consumate imediat cand sunt calde. Daca va raman, le tineti intr-o punga inchisa etans.
11.Daca va ramane aluat crud, il ungeti cu putin ulei si il infoliati si tineti in frigider pana a doua zi sau il congelati. La decongelare il scoateti imediat din folie, altfel se uda.
Sa va fie de folos!

Advertisements

Tagged: , , , , , , ,

13 thoughts on “Lipii rapide la tigaie (Quick Pita Bread to the pan)

  1. Rocsy Ciobanu 2013/11/16 at 7:45 pm Reply

    Sunt asa bune fie simple, fie umplute cu ceva!

    • Food design 2013/11/16 at 10:51 pm Reply

      Da, azi am alcatuit cred a doua saorma de casa pe anul acesta dar n-am avut timp de facut poze pt. blog

  2. Lubita 2013/11/16 at 9:48 pm Reply

    Brusc mi-am adus aminte ca asa ceva au fost pe masa la nunta fetei mele in Italia;in anul 2000 cine auzise de lipii??? si bineinteles ca romanii au inceput sa comenteze ca li se dau turte la nunta!!mie mi-au placut si-mi plac si ale tale!!

    • Food design 2013/11/16 at 10:53 pm Reply

      Da, in 2000 cred ca nu auzisem noi inca de lipii

  3. Toncean Sidonia 2013/11/18 at 9:46 am Reply

    Astea se fac in tigaia de clatite fara sa pui ulei, asa-i ?
    Bune de tot si le poti….”umple” cu orice vrei,chiar si cu salata….

    • Food design 2013/11/19 at 7:18 am Reply

      Intr-o tigaie veche, cat mai groasa si fara ulei, actioneaza ca o plita.

  4. cloudpearl 2014/05/07 at 8:59 am Reply

    Faina reteta asta. Seamana cu Naan-ul meu la tigaie ;) . Daca tot iti doresti sa incerci din categoria lipii, iti recomand sa incerci Kulcha – sunt bune, pufoase, super gustoase si ai cateva variante la ea. Spor la degustat!!! Multumesc pentru vizitele pe blog!

    • Food Design 2014/05/07 at 9:58 am Reply

      Le voi incerca pe toate in timp, cand s-o nimeri sa fie timp si conjunctura favorabila. Sunt foarte prinsa in perioada aceasta si n-am starea sa incerc ceva nou decat obligata. :P

      • cloudpearl 2014/05/07 at 10:32 am

        Desigur, de aceea le-am si postat – ca sa fie accesibile oricand doreste cineva – ca un fel de biblioteca free :)

  5. […] la racit 2 ore, se mananca cu o paine buna (facuta in casa) si legume. eu am ramas fidela retete de lipii rapide la tigaie. Este o varianta foarte buna si de post. Sa va fie de […]

  6. […] click pe fotografii >> pt. o REZOLUTIE CORECTA INGREDIENTE ALUAT 300 g faina 125 ml apa (lapte daca nu o vreti de post) 1 lingura cu ulei pentru aluat (unt daca nu o vreti de post) 1/2 lingurita sare sau cum obisnuiti la paine 2 linguri cu ulei pentru uns tigaia 1 lingura cu ulei pentru uns tigaia dupa ce intorci placinta la copt UMPLUTURA 500 g spanac 1 legatura leurda sare, piper dupa gust …………………… telemea sfaramata (ii da gust bun) PREPARARE Pregatesti o tigaie de marime medie, cu fund plat, cat mai groasa sau cea de copt lipii la tigaie. […]

  7. Guacamole | Atelierele Roua 2015/07/08 at 6:25 am Reply

    […] Cand am gustat pentru prima data avocado, nu mi-a placut (ca si mango dealtfel). Nu i-am mai dat importanta, nu m-am mai oprit sa citesc nici o reteta. Abia de curand am aflat de ce nu mi-a placut. Pentru ca nu era bine copt. Tot lovindu-ma de retete cu avocado, am inceput sa le citesc si le-am dat o a doua sansa. Dupa ce am gustat preparatul, marturisesc ca m-am indragostit iremediabil de acest fruct. Acum, de cate ori aprovizionez, cumpar si 2 avocado si ii las sa se coaca in hartie, ca pe banane. Se zice ca hartia de ziar ajuta cel mai bine. M-am invartit prin blogosfera dupa retete care sa aiba ca ingredient avocado, desi stiam de guacamole, cautam combinatii mai sofisticate. Pentru acest preparat, m-a convins Vio – Caietul cu retete cu afirmatia: “seamana la gust cu salata de vinete”. De ce sa caut ceva sofisticat cand eu nu parcursesem ABC-ul!? Reteta este specific mexicana, imi place extraordinar de mult, foarte-foarte usor de facut, o puteti consuma ca aperitiv. Zeama de lamaie conteaza cel mai mult la aceasta combinatie. Miezul fructului cand este copt este onctuos, minunat. Daca aveti timp, tot “pe repede” coaceti lipiile mele la tigaie […]

  8. […] la racit 2 ore, se mananca cu o paine buna (facuta in casa) si legume. eu am ramas fidela retete de lipii rapide la tigaie. Este o varianta foarte buna si de post. Sa va fie de […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: