Pastrama din piept de pui (chicken pastrami)

Dupa ce am descoperit aceasta reteta, mi-am propus ca sa o incerc deoarece nu cumparam salamuri mai mult de 3 ori pe an.
Imi trebuie pentru prepararea salatelor cu pui, omlete, pt. mic dejun, in varianta calda asa cum o sa o mancam azi si desigur pachetelul pentru scoala sau serviciu.
Se feliaza frumos si calda si rece.
Fiind un preparat natural fara E-uri si chestii neintelese scrise pe etichetele produselor din magazin, merita incercat.
Gustul nu este chiar asa de savuros ca al celei afumate din comert dar e ok.
Eu am preparat-o in varianta originala dar va modific ingredientele in felul urmator: de pus musai o capatana de usturoi in prima marinada, am redus mierea de la 2 la 1 lingura, de asemenea zaharul de la 2 la 1 lingura si sosul de soia de la 1 lingura la 1/2 lingura.
Le-am redus pt. ca mi s-a parut usor dulceag invelisul iar soia avea aroma prea pregnanta.
Am inteles ca se poate prepara si din piept de curcan, cotlet de porc, etc.
Nu dureaza deloc mult timp prepararea doar ca trebuie sa stea la macerat.
Inspirata (pentru ca am modificat-o) dintr-o reteta lalena.ro.
6-blog-pastrama-prez
INGREDIENTE
Piept de pui 3 jumatati de piept de pui dezosate si fara piele- le alegeti sa fie cat mai mari
Sare 2 linguri
Frunza de dafin 2 buc
Zahar 1 lingura
Ienibahar boabe 1 lingurite daca nu aveti ienibahar puneti piper negru simplu
O capatana usturoi.
Apa 2 pahare sau cat sa acopere carnea
MARINADA
Miere 1 lingura
Ulei de masline 2 linguri
Sos de soia 1/2 linguri
Boia ardei dulce 1 linguri (cine vrea poate combina si cu iute, n-am incercat)
Piper negru boabe 1 lingurita (boabe intregi, nu sparte)
piper negru macinat

PREPARARE
1.Carnea se va macera in 2 pasi – facem acum prima marinada:
– intr-un bol se pun ingredientele (usturoiul zdrobit)
Adaugati 2 (+1/2) pahare apa, amestecati bine pana se dizolva sarea si zaharul.
1-blog-pastrama
Pieptul de pui fara piele sau os se spala bine – se pune int-o cratita sau casoleta cu capac.
Turnati marinada, aveti grija sa acopere complet carnea, puneti capacul si lasati la frigider pentru 24 de ore.
2.Dupa acest timp carnea se scoate din marinada, se spala bine si se usuca cu un prosop de hartie.
2-blog-pastrama
3.Acum se prepara a 2-a marinada/glazura – se amesteca in casoleta de marinare 1.5 linguri miere+1/2 lingura sos de soia+2 linguri ulei+1 lingurita piper boabe+putin piper macinat+1 lingura boia dulce (si un pic iute pt. cine vrea) de ardei rosu.
Ungeti bine pieptul de pui cu amestecul de mai sus si lasati alte 24 ore (minim 5 ore) la frigider.
4.Dupa ce ati curatat bine toate boabele de piper lipite de carne, legati cu ata mai grosuta de bumbac fiecare piept de pui infasurat bine pe toata lungimea.
5.Puneti pieptul pe o folie de aluminiu intr- tava – si dati la cuptor, cam 180 de grade pentru 60-70 de minute.
Spre final se cam arde sosul, mai puteti reduce focul dar trebuie lasata cat trebuie caci altfel va fi gretoasa sa ramana rozalie la interior.
La inceput sa fie semi-protejat cu folie deasupra dar sa rasufle bine.
4-blog-pastrama
Dupa aproximativ 20-30 de minute scoateti tava din cuptor si cu o lingura ungeti bine carnea cu sucul pe care-l lasa.
Descoperiti complet carnea de folie.
Dupa alte 10 minute mai ungeti iar cu sos.
Puneti la loc in cuptor pana se rumeneste frumos.
6.Dupa acest timp scoateti carnea din cuptor si lasati putin sa se racoreasca – minim 10 minute.
7.Apoi scoateti atele si o taiati cum va place atat cat mancati imediat.
5-blog--pastrama
Sa va fie de folos!

Advertisements

Tagged: , , , , , , ,

8 thoughts on “Pastrama din piept de pui (chicken pastrami)

  1. Toncean Sidonia 2013/09/25 at 3:30 pm Reply

    Cea mai buna pastrama pe care am mancat-o vreodata !!!
    Dupa cum bine stii, draga mea, am facut-o si eu dar din piept de curcan….minunata a fost !

    • sweet.hot.salty 2013/09/25 at 7:01 pm Reply

      Sidy, ma bucur ca nu ti-ai schimbat parerea. Am de gand sa o repet si eu cat de curand.

  2. madicuisine 2013/09/28 at 9:54 am Reply

    Wow! Arata foarte bine! Am retinut ideea si o sa o pun si eu in practica! Bafta!

  3. Dana 2014/05/08 at 2:20 pm Reply

    Buna ideea asta. Cam cat rezista la frigider produsul final ?

    • Food Design 2014/05/08 at 4:11 pm Reply

      Dana, ca si cea cumparata, cam 5 zile. Sunt metode de afumare la tigaie (gasesti in blogosfera) dar evit afumaturile. Poate ca ar fi si mai gustoasa afumata. Multumesc pentru interes.

  4. […] pizza (dar fara carne), sunt potrivite si pentru vegetarieni. Se poate imbogati si cu o feliuta de pastrama de pui homemade. “Branzicile” se vor decupa dintr-o felie de telemea pe care o puteti condimenta cu ce […]

  5. […] MINISANDWICH paine prajita cascaval pastrama de pui homemade/mezel preferat miez de lapte castravete rosie ridiche […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: